HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

A WSJ-interjú kapcsán

2011.01.13. 16:44 misc

Az elemzőknek tetszettek Orbán Viktor mondatai. Jelentem, nekem is. A Wall Street Journalnak adott másfél órás interjújában a miniszterelnök beszélt többek közt a deficitről, a különadókról, a forintárfolyamról és a jegybankról.

Deficit-témában Orbán kiállt a 3%-os hiány elérése mellett. Itt mozgásterünk nincs igazán, ennél nagyobb deficitet nem tolerálnának a piacok, szerintem nagyon pozitív, hogy ezen már nincs vita. Orbán a megátalkodott neoliberális típusoknak még olyan cukorkákat is elejtett, mint a "GDP-arányos állami újraelosztás mértékének csökkentése". Ez elvben már 2011-től megvalósul.

A jegybankra kitérve elmondta, hogy a "törvények értelmében a monetáris politika nem tartozik a kormányzat hatáskörébe". Hmm, akkor mégsem lesz elfoglalva a monetáris tanács márciusban? Orbán azt szeretné, hogy az IMF-hitelkeret lehívott, de fel nem használt részét (ez most az MNB-ben ül devizatartalékként vészhelyzetre) fizesse vissza az ország. Így csökkenthető lenne az államadósság, a kisebb tartalékok jelentette sérülékenységet pedig olyan gazdaságpolitikával lehet ellensúlyozni, "amit a piacok hitelesnek találnak". Orbán úgy gondolja, hogy a gazdaságpolitika "közvetlen, nagyon objektív és erős ellenőrzésére" van szükség. Erre nem nemzetközi szervezeteket tartja a legalkalmasabbnak, hanem a piacot. A piacon lehet felmérni leginkább a gazdaságpolitika sikerességét, és ha az a piacon nem talál kedvező fogadtatásra, akkor meg kell változtatni.

Az interjú alapján egy olyan miniszterelnök képe rajzolódik ki bennem, aki tisztában van a gazdasági realitásokkal, érti a piacgazdaság működését, és aki nem ellenségnek, hanem objektív mércének látja a nemzetközi tőkepiacokat. Az elmondottakból ítélve Orbán elkötelezett a költségvetési kiadások csökkentése és a felelős állami gazdálkodás mellett.

Mindez akár optimizmusra is adhatna okot. Azonban ott vannak sajnos a biztató szavak mellé a kormány eddigi intézkedései, a nyári "gazdasági szabadságharc", a jegybank ostroma, a jóléti kiadások csökkentésének teljes elutasítása, az uniós jogot sértő protekcionista különadók, a magánpatikák kényszerértékesítése szép csendben, a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása és elköltése folyó kiadások fizetésére, az "itt nem a Moody's kormányoz", és ez az egész leöntve tömény demagóg Hugo Chavez-i retorikával.

Szeretném azt hinni, hogy februárban tényleg eljön a várva várt konzervatív forradalom, a kisebb állammal, a nyugdíjrendszer, az egészségügy és a közösségi közlekedés valódi, átfogó reformjával. Úgy érzem viszont, hogy a WSJ-vel beszélő Orbán Viktorból csak a megrögzött populista szól, aki azt mondja a piacpárti gazdasági napilap tudósítóinak, amit azok hallani szeretnének.

 Update: de, beveszik a monetáris tanácsot. A jegybank tehát márciusban, mintegy 10 hónap ostrom után esik el.

 

 

6 komment · 2 trackback

Címkék: interjú orbán viktor wsj portfolioblogger wall street journal

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr192581473

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fékek és ellensúlyok - voltak 2011.01.24. 03:10:00

Ténytár A hatalmi ágak elválasztása, az ún. fékek és ellensúlyok rendszere minden demokratikus berendezkedésű államban alapköv

Trackback: Kettős megszorítás 2011.01.15. 10:13:24

A kormányfő bejelentette a pénzpiacokat megnyugtató és bizakodásba szárnyaltató februári nemmegszorítását.Úgy tűnik, a klasszikus neoliberális megoldás maradt nekik. Miután a meghitt megszorítások – a közvetve, multikra rótt adók által fölvert ár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tombolatom 2011.01.13. 16:59:30

Tetszett az írásod. Igazad is van. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz...szerintem. MNB elfoglalása, kamatok drasztikus csökkentése, forint gyengülése ami őszintén sokaknak nem fog tetszeni, de jó a gazdaságnak.

Az viszont nem szimpatikus ahol Ő most kiadásokat akar csökkenteni. Munkanélküliek, nyugdíjasok?? Ez viccnek is rossz.

Kiderül kb 2 hónap, hogy mi lesz addig is short forint:)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.01.13. 22:46:32

Attól tartok, az utolsó mondatoddal rámutattál a lényegre.

Ugyanakkor annyit azért talán jeleznek OV szavai, hogy a kormányzat milyen területeken szeretne legalább vitát nyitni a kiadások csökkentésének lehetőségeiről. A nyugdíjakon és a munkanélküli ellátásokon rövid távon aligha lehet spórolni, így a szándék komolyságának a próbája leginkább ott jöhet el, hogy mit kezd a kormány a MÁV-val és a BKV-val. Egy hangos, érthető NEM Tarlós támogatási kérésére mindenesetre biztató jel lenne.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.13. 23:31:02

@Tombolatom: Magyarország 2004 óta gyakorlatilag folyamatosan próbál spórolni. Most már nem maradt "könnyű" mód a költségek lefaragása, csak olyan reformokkal lehet komolyan kiadást csökkenteni, amik fájnak: egészségügy, nyugdíj, pénznyelő állami cégek. Minden politikus irtózik attól, hogy tényleg nekimenjen ezeknek, ettől függetlenül valamikor muszáj lesz.

A (rokkant)nyugdíj olyan terület, ahol lehet helye a költségcsökkentésnek. Magyarországon az előrehozott nyugdíjazás a munkanélküli-ellátás egy burkolt formája, szóval ez a két terület összefügg.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.13. 23:36:25

@zombizan: spórolni alapvetően bármivel lehet, a kérdés az, hogy hol fáj a legkevésbé. A MÁV-val és a BKV-val tényleg bizonyíthatna a kormányzat, ha neki mernek menni a vasutas szakszervezetnek, kapnak egy piros pontot.

Azonban továbbra is úgy érzem, Orbánék számára túl fontos a saját népszerűségük ahhoz, hogy meg merjék lépni a komoly reformokat. A következő halogatási indok az új alkotmány elfogadása lehet, nem szeretnék, hogy a költségcsökkentésre kinézett területek érintettjeinek jajveszékelése közepette írják alá az új alkotmányt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.14. 01:01:10

Nekem is megdobogtatta a szívemet az interjú, teljesen el is felejtettem, mi volt a bajom ezzel a politikával. Hát az, hogy minek kinyitni olyan ajtókat, amiken nem akarunk bemenni. Vagyis minek szétverni az alkotmányos ellesúlyokat, amikor valahogy mellettük is lehetett volna megszorítást csinálni és szociális ellátást vágni.

Szerintem ez egy árulkodó mondat:
"Mr. Orban dismissed such worries: "The rest of Europe sees the two-thirds majority as a danger. We see it as an opportunity. ...If a strong party respects the sharing of power, checks and balances, there is no danger.""

Big if.

vagyis ha nem tiszteli, mondhatjuk, hogy baj van?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.01.14. 14:29:37

Korrekt állítások, de csak annyit tennék hozzá: hiszem, ha látom. Itt van például még egy ellentmondás: Orbán Viktor azt mondja, hogy “We have to make it clear that the public pension fund cannot pay more out in pensions than it collects. It must be balanced so that we can regain long-term sustainability of the pension system.” Szerintem ez egy picit ellentmondásban van azzal, hogy most volt egy 3.8%-os nyugdíjemelés.
süti beállítások módosítása