HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Új Mt.: meglátni a jót

2011.07.30. 11:39 misc

Nem szoktam sokat dicsérni a Fideszt ezen a blogon. Mélyen visszataszítónak érzem a Fidesz-kormány elmúlt egy évére jellemző nemzetieskedő-kereszténykedő melldöngetést, a nagyképűséget, az erőből politizálást, a latin-amerikai diktátorokat idéző populista baloldali gazdaságpolitikai retorikát és az erős ideológiai háttér ellenére improvizált, és gyakran önellentmondásos konkrét intézkedéseket. Éppen ezért mindig örömmel tölt el, amikor a kormánypárt az értelmesebb vonalát láttatja: amikor a Fidesz tényleg jobbközép, konzervatív pártnak tűnik. Ilyen pillanat volt az új Munka törvénykönyve tervezetének publikálása, ami fontos lépés a rugalmasabb munkaerőpiac megteremtése felé.

Az új Mt. legfontosabb változtatása az elbocsátás szabályainak egyszerűsítése. Ha a tervezetet változatlan formában elfogadják, a munkáltatók könnyebben tudják kirúgni a dolgozókat, és csökken az elbocsátástól védett munkavállalók köre.

Most, hogy a papíron jobboldali Fidesz legalább egy pillanatra visszatalált a jobboldalra, a papíron baloldali ellenzék végre valóban baloldali kritikát tud megfogalmazni: a tervezet kapcsán lehet vadkapitalistázni, kizsákmányolásról értekezni és osztályharcot vizionálni. Ez két okból ostobaság.

1) A "dolgozók védelmére" hozott szabályok csak nagyon korlátozottan alkalmasak a munkavállalók helyzetének javítására, sőt, sokszor pont az ellenkezőjét érik el.

A politikusok gyakran esnek abba a hibába, hogy mindenhatónak képzelik magukat: úgy gondolják, hogy amit ők törvénybe foglalnak, az "mellékhatások" nélkül úgy lesz. A munkavállalók egyes köreinek (pl terhes nők, idősek, hátrányos helyzetűek) elbocsátását megnehezítő szabályzás tipikusan ilyen terület. Ha megtiltják (vagy nagyon megnehezítik) a terhes nők kirúgását, az a jelenleg alkalmazásban állók helyzetén segíthet, de a szabályzás a továbbiakban a munkáltatókat arra ösztönzi, hogy ne vegyenek fel olyan nőket, akiknél valószínűsíthető, hogy hamarosan gyermeket vállalnának. Ha a kirúgástól "védett kor" 55 évnél kezdődik, a munkáltatók 54 éves kornál válnak meg idős alkalmazottaiktól, és semmiképpen sem adnak munkát a védett korhatárt közelítőknek. Így a hátrányos helyzetűeket védő szabályozás már középtávon is a megvédendők elhelyezkedését nehezíti, és munkanélküliséget generál.

Ugyanez igaz azokra a szabályokra, amik általánosságban akarják a munkavállalókat védeni az elbocsátástól. Ha a cégvezető tudja, hogy nehezen lehetséges csak az alkalmazott munkaviszonyát megszüntetni, akkor nagyon meggondolja, hogy érdemes-e egyáltalán alkalmazottat felvenni - könnyen meglehet, hogy inkább valamilyen alternatív megoldást választ, például munkaerőt kölcsönöz vagy feketén, munkaszerződés nélkül foglalkoztat.

2) Amellett, hogy a gazdaságra káros, nem is "fair" a szociálpolitikai célok elérését a cégek nyakába varrni.

Érthető és nagyon dicséretes, ha a társadalom szolidáris a nehezebb helyzetben lévő tagjaival. Azonban a társadalmi szolidaritást a kormány nem háríthatja kizárólag a cégekre, az az egész ország feladata. Gondoljunk bele, mennyire komoly (és igazságtalan!) teher egy pár főt foglalkoztató kisvállalkozásnak, ha az egyik alkalmazott gyermeke születése miatt évekre otthagyja a céget, de a helyét fenn kell tartani, mert egyszer visszatérhet. A gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérők segítése fontos társadalmi feladat, de ennek a költségeit nem igazságos egy szerencsétlen kisvállalkozásra terhelni - mint ahogy amúgy azt sem várjuk el, hogy más társadalmi problémákon (például a hajléktalanok helyzetén) a sarki kisbolt segítsen. Ezeket a teljes társadalom (illetve szűkebben az adófizetők) áldozatvállalásával kell megoldani.

 

Az új Mt.-tervezet tehát egy lépés a jó irányba, azonban attól tartok, hogy korai a dicséret. A Fidesz az elmúlt évek retorikájával elkötelezte magát a gazdasági demagógia mellett, a "mindenkit megvédünk mindentől" image-be nem illik bele a dereguláció, a - félek kimondani! - neoliberalizmus. Tartok tőle, hogy ez a javaslat jelentősen felpuhul, mire átjut a Parlamenten, és ismét a fülkeforradalmár vonal kerekedik felül a frakció értelmesebbik részén.

5 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság munka törvénykönyve portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr363102834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szijjártó: Az új munka törvénykönyve lesz a kulcs 2011.07.28. 17:09:01

Örömtelinek nevezte a miniszterelnök szóvivője, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint az előző negyedévhez képest 76 ezerrel többen dolgoznak az országban. Szijjártó Péter szerint az új munka törvénykönyve lesz a kulcs ahhoz, hogy az elmúlt időszakkal ell…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ioi (törölt) 2011.08.01. 09:34:11

Azért vannak másféle nézőpontok is, és egyikről sem mondható el, hogy biztos épp az tesz jót a társadalomnak, gazdaságnak. A németek és svédek például erősen védik a munkahelyeket, a dánok meg nem - és mind a két rendszer sikeres tud lenni. Van (megint a németek), ahol a munkáltató állja a dolgozó nyugdíját, és az nem "defined contribution", hanem "defined benefit" alapú, azaz a dolgozó előre tudja, hogy mennyi nyugdíjat fog kapni, és ezt nem a befizetései határozzák meg.

A kisgyermekes anyákkal egyébként a szüléstől kezdve nem sok dolga van a munkáltatónak éveken át. A gyedet és gyest az állam fizeti, a munkáltató legfeljebb intéz, már ha tb-kifizetőhely, és a kis munkáltatók többnyire nem azok. Ha ténylegesen van szó arról, hogy visszatérne a munkába, arról általában már a terhesség idején megállapodnak, a helyére határozott idős alkalmazottat vesznek fel, vagy senkit. Ha nem beszélik meg, a kismama "eltűnik", akkor sok esetben nincs is szó visszatérésről, mert pl. újból "beleszül" a gyedbe, gyesbe, már csak azért is, mert a munkahelyeken nem tolerálják a kisgyerek bölcsibe, óvodába hordozgatását, és az tűnik legegyszerűbbnek, ha vissza sem megy dolgozni.
Éppen nem az elbocsátási nehézség irritálja a cégeket, hanem az, hogy a gyerek beteg lesz, és a szülő gyermekápolási táppénzre megy, mert a kismama később ér be dolgozni, mert még elviszi bölcsibe a gyereket. Mert a munkáltatók a munkaidőt sem szeretik rugalmasan kezelni, és az intézmények (bölcsi, óvoda) sem túl rugalmasak, és nagyon kevés hely van, vagy nincs is, ahová munkakezdés előtt be lehetne vinni a gyereket (ha van férőhely egyáltalán).

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.01. 20:39:10

@iOi: nézd, az teljesen támogatható és szép kezdeményezés, hogy a társadalom segítse a kismamák munkába állását. De az ezzel kapcsolatos terheket nem lehet kizárólag a munkáltató nyakába varrni. Az lenne fair, ha az állam biztosítaná pl a gyerekelhelyezés lehetőségét.

Az szerintem irreális, hogy szülés után 3++ kihagyással valaki visszatérjen a régi munkahelyén a régi pozíciójába (a közszférán kívül). A törvény szerint a munkáltatónak ezt elvben lehetővé kellene tennie, de érzésem szerint a gyakorlatban ezt általában megkerülik valahogy. Ha meg úgyse tartják be, akkor minek trükközésre kényszeríteni a cégeket? Nem az lenne fontos, hogy a szülés után ugyanoda tudjon visszatérni a kismama, hanem az, hogy legyen állása.

Mellesleg az Mt.-tervezet ezt a kötelezettséget meghagyná, csak annyi a változás, hogy a visszatérés után hamarabb lehetne felmondani.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.01. 20:41:09

@iOi: svédországhoz meg németországhoz kár hasonlíthatni magunkat, majd ha svéd meg német szintű lesz magyarországon a produktivitás, akkor el lehet azon gondolkodni, hogy mekkora részt vállaljanak a cégek a szociális biztonság megteremtésében, de a jelenlegi helyzetben a svéd szintű ellátórendszerek bevezetése egyenes út görögország felé.

ioi (törölt) 2011.08.02. 08:15:53

@misc: nos, gondolom nem lennél nő a saját helyedben. képzeld el, hogy gyereket szeretnél, és elveszíted az állásod, bár visszamehetnél 1 év után dolgozni, mert a tv. ezt megengedi, a munkáltató szarik rád, és soha többé nem lesz jó állásod. na, ezután biztosan vállalnál gyereket, igaz? szerintem a szolidaritás az emberek és a társadalom része, nem az államé. mondjuk felfogásban, legalább.

a svéd és a német nem hasonlítás volt, ha elolvasod, amit írtam, akkor láthatod, hogy arról van szó, többféle út létezik, és nem mondható egyik receptre sem, hogy az igazi.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.02. 13:30:21

@iOi: a társadalom támogassa a szülés után a munkaerőpiacra visszatérőket, oké. ennek költségei vannak. a költségeket pedig a társadalom (=adófizetők) állják, ne az a szerencsétlen kisbolt, ami az illetőt foglalkoztatja, mert ez amelett hogy unfair, nem is működik.

ez sztem eléggé szolidáris álláspont.
süti beállítások módosítása