HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Kifújt a stimulus - újabb összeomlás jön?

2011.08.03. 22:13 misc

250 Ft-os frankárfolyamnál (illetve 1,1 CHF/EUR keresztárfolyamnál) nem túl vidám az élet - a hangulaton pedig az Economist újabb világösszeomlást vizionáló cikke sem fog segíteni. A brit gazdasági hetilapnak nem szokása a vészmadárkodás (ez nem a Nouriel Roubini-féle "minden hétre válságot jósolok, egyszer csak bejön" vonal), talán érdemes komolyan elgondolkozni a cikk mondanivalóján.

Röviden összefoglalva:

A fejlett gazdaságok a 2008-as összeomlás után, ha lassan is, de elkezdtek magukhoz térni. Ez elsősorban a kormányzat által bevezetett gazdaságélénkítő lépéseknek, a fiskális és monetáris stimulusnak köszönhető.

Fiskális stimulusnak azt nevezzük, amikor a kormányzat megnöveli a deficitet (adókat csökkent, kiadásokat növel), ezzel próbálja - a keynes-i logika szerint - a válság miatt kieső fogyasztást pótolni, és újra beindítani a gazdasági növekedést. A válság után a fejlett világ minden országában megugrott a költségvetési hiány, az USA-ban és az Egyesült Királyságban most is korábban elképzelhetetlenül magas szinten, a GDP 10%-a körül van.

A monetáris stimulus lényege az, hogy a jegybank alacsonyra vágja az alapkamatot, és egyéb eszközökkel (pl masszív államkötvény-vásárlás) is lefelé manipulálja a kamatlábakat, abban reménykedve, hogy az alacsony kamatkörnyezet segíti az új beruházások megvalósítását, illetve felpörgeti a (hitelből történő) fogyasztást, ami ideális esetben szintén a gazdasági növekedés újraindulásához vezet. A fejlett világban szinte mindenhol 0 közelében vannak a jegybanki alapkamatok, a Fed (az amerikai jegybank) különösen agresszív beavatkozással rekordalacsony szintre kényszerítette az amerikai államkötvényhozamokat.

A gond az, hogy egyik stimulus sem tartható fenn tartósan. Ha sokáig magas a deficit, brutálisan megnövekszik az ország adósságállománya, és az különösen ronda adósságválsághoz vezethet - az európeriféria országait elnézve talán ennek a veszélyeit nem kell magyarázni. A tartós monetáris stimulus (ami lényegében pénznyomtatás) inflációhoz vezethet, részvénypiaci buborékokat fúj, ahogy a gazdaságba nyomott új pénz a tőkepiacra áramlik, és egyáltalán, a 0% körüli kamatlábaknál a további stimulus hatékonysága is erősen kérdéses.

A korábban sosem látott mértékű gazdaságélénkítés ellenére a fellendülés erőtlen, alig érezhető. Az USA-ban szokatlanul magas szinten ragadt be a munkanélküliség, és makacsul nem akar csökkenni. Az 1-2% körüli gazdasági növekedés instabil, egyre valószínűbbnek tűnik a visszatérés a recesszióba.

És ami a legtöbb aggodalomra adja az okot: a gazdaság úgy tűnik, "függővé" vált: folyamatos élénkítés kell ahhoz, hogy a törékeny növekedés megmaradjon, félő, hogy a stimulus leállítása - vagy akár csökkentése - azonnal újabb összeomlást hoz. A stimulus nem beindította a gazdaság motorját, hanem - másik képet használva - lélegeztetőgépként életben tartotta a beteget, aki azonban azonnal meghal, ha leállítják azt. Az Egyesült Királyságban a brutális, 10%-os deficitet a szintén iszonyatosan magas 8% körüli szintre csökkentenék, a kiadáscsökkentés még meg se kezdődött, a brit növekedés mégis meginogni látszik. A megugró infláció ellenére a Bank of England nem mer kamatot emelni, nehogy a monetáris stimulus elzárása újra recesszióba döntse a gazdaságot.

Mi a kiút? Nem igazán látni a választ. Az elmúlt 25 évben a fejlett világ kormányai mindenáron megpróbálták elhárítani a recessziókat, több-kevesebb sikerrel, mostanra azonban úgy tűnik, a hagyományos eszközeik már hatástalanok. Ha valóban újabb összeomlás jön, az nem fog szépen kinézni.

 

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság válság portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr203123806

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az amerikai adósságplafon-vita tanulságai 2011.08.05. 15:28:21

Az előző hétvégén megállapodás született az amerikai költségvetési vitában, a hét elején pedig meg is szavazták a csomagot, mely rövidtávon az adósságplafon emelésével eltávolítja az államcsőd veszélyét, és a tíz évre szóló terv részeként 2,1 billió do...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.08.08. 09:54:48

Nekem erről az jut eszembe, amikor egy komoly újságban férfi kencéket tesztelt az újságíró. A kézkrémmel kapcsolatban tette azt a megállapítást, hogy rendszeres használatával kis pozitív változást elért a kézbőre állapotát illetően, viszont amikor abbahagyta a kenegetést, onnantól sokkal rosszabb volt, mint amikor még soha sem kente. Ugyanez a helyzet a stimulus függőséggel is. Nem tudom, lesz-e annyi bátorság a döntéshozókban, hogy az elvonási tüneteket vállalva leálljanak a szerről. Mint a fenti példa mutatja, minden addikció veszélyes lehet, akár egy kézápoló krém esetében is.
süti beállítások módosítása