HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Tessék jobb zenét csinálni

2012.09.09. 12:13 misc

"A magyar zeneipar évek óta küzd azért, hogy több magyar zenét játsszanak a rádiók és televíziók" - állapítja meg a Médiatanács. Szalai Annamáriáék szerint ez mindeddig azért nem sikerült, mert pontatlan volt a régi médiatörvény és ellenőrizhetetlenek a rádióadások. De most, mióta van kvóta a magyar zenékre, minden jobbra fordult.

Kedves Annamária, a problémát sajnos rosszul mérték fel. Magyar zenét egyetlen egyszerű okból nem játszottak korábban a rádiók: a magyar zene szar. Ez nem az én szubjektív véleményem, ez a népítélet. A kereskedelmi rádiók piaci alapon működnek, olyan zenét játszanak, amire van igény - és a magyar zenére nincsen.

A zenei kvóta a protekcionizmus egy formája. Amikor egy iparág nem tud versenyezni a külföldi minőséggel, az államhoz megy sírni, hogy őt valamilyen közérdekre hivatkozva meg kell védeni a gonosz külföldi konkurenciától. Ha a magyar zeneipart "megvédjük" a külföldi előadóktól, a magyar zenészek kényelmes megélhetése biztosított. A magyar rádióhallgató meg szemetet kap, persze - de így jártunk. A zenehallgatóknak nincs lobbiszervezete.

Undorító a tömény paternalizmus, ami a Médiatanács létfilozófiájából árad. Annamariék számára teljesen egyértelmű, hogy a magyar ember ostoba, nem tudja eldönteni, milyen zenét kellene neki hallgatni. Milyen szerencse, hogy van nekünk egy Médiatanácsunk, Szalai Annamária elnökkel és négy tudós, doktor tanácstaggal, akik szakértői az életnek és a zenének. Ők lenyomják a torkunkon a magyar zenét, mert ők (és csak ők) tudják, mi jó a magyar embernek. Mi vagyunk az ovisok, Szalai Annamária az óvónéni.

Kedves magyar zeneipar, ha azt szeretnétek, hogy több magyar zene a rádióban - tessék jobb zenét csinálni.

190 komment

Címkék: magyar kvóta szalai annamária protekcionizmus médiatanás

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr754764262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 01:13:28

@Csipyke: keresgélj, müvelődj. Javaslom ne a kereskedelmi rádiókban keresd.

con-troll 2012.09.10. 01:14:16

@tory_t: És erre mondtam, hogy nem érted. Senkinek sem érdeke ezen javítani (már aki tehetne is valamit).
Mondhattad volna azt is, hogy akkor hajrá, számolják fel a korrupciót állami szinten. Miért tennék?

Narmer11 2012.09.10. 01:20:31

@con-troll: A kereskedelmi rádiózás megértéséhez nem kell elméleti atom fizikusnak lenni ezert aztán remélem megbirkózok(zunk)vele.Tehát mindegy hogy ki mit véd vagy mondd ha nem tetszik amit játszanak azonnal elkapcsolom és tartok tőle hogy az emberek többsége így tesz. Tehát ilyen szempontból nincs magyar vagy külföldi zene. Csak tetszik vagy nem tetszik zene létezik szerintem! Ezért aztán hülyeség erőltetni valamit csak azért mert magyar.

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 01:20:54

Egyébként tényleg ennyi GYP-s baromarc van aki egyrészt azt hiszi, hogy csak az létezik amit a neoslágerclasszdanumiusz játszik naponta 10x és a kereskedelmi rádiók a hallgatók kiszolgálására törekednek, nem a nagyipari zenetermékek eladásárá?

Narmer11 2012.09.10. 01:23:26

Úgy hogy tessék jobb zenét csinálni! Azt mindenképp hallgatják! Ha a kereskedelmi rádiók játszák ha nem!

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 01:23:45

@Narmer11: forditva ülsz a lovon. az átlagbirka tömegnek a rádió generálja az igényét, amit sokat hall, azt akarja még többször, nem a hallgatóság követeli ki, hogy mi szóljon. A kereskedelmi rádió szimpla 0-24 reklámüsor, zeneipari termékek eladására.

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 01:24:59

@Narmer11: "Úgy hogy tessék jobb zenét csinálni! Azt mindenképp hallgatják!"

amit nem játszanak, aminek a létezéséről se tudnak emiatt, azt hogy hallgattják, te birka?

con-troll 2012.09.10. 01:29:52

@Narmer11: Még mindig nem érted. Magyarországon egy szűk kis csoport zsebébe csurog be a magyar zenei jogdíjjakból beszedett pénz. Most majd több csurog.
Ennek semmi köze a zenéhez.

Arról meg orrvérzésig lehet vitatkozni, hogy mi a jó, mi az igényes zene, és miért lehet(?) valakit minősíteni a zenei izlése alapján. ;)

Narmer11 2012.09.10. 01:35:16

@eßemfaßom meg áll: Nos amint azt már megírtam neked te egy szerencsétlen ember vagy akivel kicseszert a természet és a kis méreted folyton agresszivvá tesz ha nem bólogatnak neked. Tehát szükséged lenne egy jó orvosra aki átlendít ezen a testi fogyatékosságon. Ezért aztán nemigen számit a tevéleményed!

Narmer11 2012.09.10. 01:42:15

@con-troll: A zenei jogdíjjakból kiosztott pénz még a nevetséges kategóriát sem éri el ,még a sokat játszott előadók részére sem tehát ez aztán miért is motíválna bárkit is?

vauvauvau 2012.09.10. 01:44:13

A magyar zene szar?
Hülye posztíró!

zaphodbeeb 2012.09.10. 02:43:47

én nemtom mi folyik a rádióból, mert nem hallgatom. de abban biztos vagyok, ha valami szar ottan, akkor az a jeszenszkizsóti miatt van.

agyameldobom42 2012.09.10. 02:59:34

A magyar zeneipar szart termel.
Meg szerencse hogy annyi jo zenet csinalnak tobbe-kevesbe amator egyuttesek. Altalaban le lehet tolteni. Nem kell annyi tevet nezni/radiot hallgatni.

A radioban (amit nem tudom ki hallgat, talan akik autoban ulnek a dugoban?) olyan idomegoszlasban kell jatszani a "szamokat", amilyen aranyban elosztottak egymas kozt a zeneiparosok a hazai merevlemez- es memoriakartyavasarlasokra kivetett Zambodzsimi-adot.

Emiatt ha az egyik zeneiparosnak sok le jar, de csak keves szama van, akkor azt a keveset kell allandoan ismetelgetni. A radiohallgatok akkor is hamarosan hanyni fognak tole, ha veletlenul eredetileg jo volt.

Csipyke 2012.09.10. 03:23:26

@eßemfaßom meg áll: Es ezt igy pont te, ezzel a nickkel, meg minden... Paran megirtak itt neked, hova tedd magad, nos, csatlakozom.

agyameldobom42 2012.09.10. 03:38:29

@Patreides:
Igen egeszen biztos.

(hogy a diktatura alatt csak az lehetett orszagosan ismert kozszereplo, akire acel elvtars rabolintott)

Te megis hogyan kepzeled el a diktaturat, mi tortent, ha valaki olyat csinalt, amit a hatalom nem hagyott jova?
Megmondom, lelottek.
Najo, nem mindenkit azonnal: eloszor csak a kutyajat, aztan csak baszogattak a gyereket az iskolaban, aztan csak kirugtak az allasabol, elvettek a lakasat, megvertek, bortonbe zartak, es ha ez sem segitett, na akkor lelottek szokes kozben.

Tinci-tanci tanczene kategoriaban, a faszom.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.10. 04:05:37

@123strawberry: @Csipyke: Hát, ezt azért vitatnám, ha lenne értelme. Egyszerűen nézz egy kicsit körbe az interneten, kérdezz meg pár ismerőst, akivel előfordul, hogy valamiféle koncerten, buliban előfordul, és mindjárt csodákat láthatsz.

@123strawberry: Fura. Van pár buliszervező ismerősöm, és találnak meghívható előadót...

grota 2012.09.10. 04:16:16

Ez a poszt akkora marhaság, hogy még vitatkozni sem érdemes vele, csak lesüllyedsz a szinvonalára.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.10. 04:44:32

@con-troll: És - szerencsére(?) - én sem ismerem a kereskedelmi rádiózást eléggé.

Sajna, valóban van némi igazság abban, hogy a magyar zene tényleg szar. Na, nem azért, amit a posztoló ideböffentett...

Mivel nem, vagy csak alig tolnak a magyar tévékben, rádiókban magyar zenét, amit meg mégis, az meg nem az, hanem valami tinglitangli, ezrét nem is nagyon ismerik a népek a tényleg jó előadókat. Az a pár kis rádió, amelyikben hébe-korba mégis felbukkannak, nem bírnak olyan hallgatottsággal, hogy az Artisjus kegyeskedjen fizetni utánuk. Így se ismertség, se jogdíj nem jut nekik.

Olyan helyek, ahol felléphetnének, nem nagyon vannak, ami meg akad, az a kevés nem nagyon tud, akar fizetni, amelyik meg tenné, annak se sok lehetősége van rá.

Filmgyártás, reklámzene nincs, vagy alig, ami akad az is elég rendesen leosztva a pár bennfentesnek.

A pár helyi rendezvény, települési fesztivál ritka, keveset fizet, sokan repülnek rá, itt sem igazán a minőség, hanem a személyes ismeretség a döntő.

Azoknak a zenészeknek, akik csinálnának „jó” zenét, tehát nincs a zenéből jövedelmük, nem tudnak csak a zenével foglalkozni, tanulni, fejleszteni, újabb, jobb hangszerre, technikára költeni, és ez óhatatlanul meg is látszik, látszhat a produkciójuk minőségén.

Az a pár, akinek valamennyire mégis sikerül zenével foglalkozni, abból megélni, el kell adnia magát mindenféle tinglitanglihoz háttérzenésznek, vagy tanítgathatja az ifjakat.

Ez a kvótásdi akár jó is lehetne, persze nem az... Nem a profi, minőségi zenét hozza helyzetbe, hanem a könnyen kezelhető, nagy kiadók kezében levő, eleve megtámogatott gagyit, gyakorlatilag a kiadókon kívül csak az Artisjus jár velük jól, igazán a remeknek nem mondható egynyári előadócskák sem. Nekik a „sztársággal” járó haknik tolják meg a büdzsét, olyan helyekre, ahol a magas bevétel mellé illik már egy jelentősebb költségszámlát is kreálni...

Megoldás nem nagyon van, az is leginkább az ellenérdekelt felek kezében. Pl. nem lenne hülyeség, ha az Artisjus visszaosztana a kis rádiókból befolyó pénzekből is, netán még esetleg súlyozná is ezeket, de az se ha nem húzná le a fellépésre alkalmas helyeket dupla-tripla a jogdíjfizetési kötelezettséggel (fizethet a kocsma a megszokott napi zene - rádió, akármi - után, meg a fellépő után is, miközben már a rádió is fizetett). Persze, a lejelentett élőbulik után se nagyon köhög a remek, „érdekvédelmi” cég...

Megoldás jelenleg csak az, ha minél több élő bulira mennek el a lehető legtöbben, ott megveszik az esetleg helyben árult magánkiadású CD-ét (ha akad még ilyen egyáltalán), majd amikor hazaérnek, megkeresik a Youtube-on azokat az előadókat, akik vették a lapot, és beléptek a reklámbuliba. Lejátszásonként - és reklámonként - talán egyszer befigyel nekik egy forint az Artisjustól...

sóhajó 2012.09.10. 05:41:54

A magyar zene nem FOS, kikérik maguknak! Kozsó, Ákos és Zsülike, Jimmy most nagyon mérges lenni rád Te posztoló aki semmihez nem értesz!

Lajosforras 2012.09.10. 07:07:54

amíg a ker. rádiók "magyar zene" címszó alatt sp-t, fluor tomit,zsülikét meg a többi kiccsillagot erőltetik, teljesen jogos a poszt megállapítása. ezeket a csinált kis szerencsétleneket tolni szerintem egyszerűen kimeríti az audioterror fogalmát és ha ezek alapján ítélik meg a magyar zenét (mást meg ugye nemigen hallani a rádióban),nagy általánosságban még a szar jelzőt sem érdemli meg.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.09.10. 07:09:11

Nem a Magyar zene szar, hanem az a tinglitangli foskazal amit a kereskedelmi adós zúdítanak ránk! Azt értem hogy a rétegzenéktől elmenekülne a nagymama a rádió elől, de hogyafrancba lett világsiker a Pantera, vagy a Slayer? csak hogy a keményebbeket említsem..

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2012.09.10. 07:17:37

Az a zene, amelyik "mindenkinek tetszik", alapvetően, a ritka kivételtől eltekintve elég szar. A rétegzenék, pontosabban annak talpon maradó képviselői általában magasabb színvonalat képviselnek, mert mások a hallgatói elvárások. Viszont, az elutasítottságuk is nagyobb a köz részéről. Egy rádiónak, főleg egy ilyen kis piacon a biztosra kell mennie, vagyis, a 5% helyett a 40%-ot (különösen nem igényes, egyszerű slágerekre fogékony) szolgálják ki. Igaz, az az 5% jóval hűségesebb hallgató lenne, de túl kicsi szám ahhoz, hogy erre itthon alapozni lehetne. Egy nagy piacon megél egy-egy rockrádió, jazzrádió stb., de itthon nem. Az állam beleszólhatna, de az sem biztos, hogy jó, ha íróasztal mögül mondják meg, mi a jó zene, mi a nem.

Egyetlen megoldás, hogy aki nem szereti, az nem hallgat rádiót, hanem elindítja a saját gyűjteményét a lejátszóban...

Sztavrosz_ (törölt) 2012.09.10. 07:24:47

@Vitez Belizar: Így van! Sokan elfelejtik hgy a kereskedelmi rádiózás elsősorban üzlet és csak utána szól arról hogy zene vagy bármi más. Meg egyébként is sláger az ami a füledbe mászik és a könyöködön jön ki. Badarság lenne azt állítani hogy minden sláger jó zene.

felcsutisuttyo 2012.09.10. 07:31:14

ÉVEK ÓTA NINCSEN DÚDOLHATÓ, FÜTYÜLHETŐ, MEGJEGYEZHETŐ SLÁGER.
SZAR A MAGYAR ZENE.!!!!!!!!!!..EZ IGAZ.
MAJD HA LESZ DÚDOLHATÓ SLÁGER...AKKOR MEGINT JÓ LESZ A MAGYAR ZENE......addíg meg azt dúdoljuk: ORBÁN TAKARODJ!--hehehehehe

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 07:41:23

@Patreides:
Pontosan. Az MR2-nek valójában sikerül még alacsonyabb színvonalat nyújtania, mint a többinek, pedig ezt tényleg iszonyat nehéz elérni.

metal · http://electric.blog.hu 2012.09.10. 07:43:34

"A kereskedelmi rádiók piaci alapon működnek, olyan zenét játszanak, amire van igény - és a magyar zenére nincsen."

Ezt ugye te se gondolod komolyan?
Pár hete voltam BB-n, OLáh Ibolya játszott, volt vagy 20 néző, utána a P. Mobil ott meg kb. 3000. Vajon a kettő közül melyik szólt többet az elmúlt pár évben a ker rádiókban?

Na erről ennyit!

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 07:46:09

@svega:
"A ker. rádióknál van piacfelmérés és hallgatottság-elemzés, vagyis ők tényleg a piacot és az igényeket szolgálják ki. Hogy a piac olyan, hogy a republik slágereket akarja meghallgatni naponta 10szer, akkor nem a rádió a hibás, hanem az igénytelen közönség."

Azért hülyeség ez, mert a közönség 90%-a kizárólag a rádióból tájékozódik a zene terén, tehát csak abból a szűk választékból van lehetősége választani, életében nem hallgatott ezen túl zenét. Innentől kezdve nevetséges a piaci igényekkel érvelni. Ha én a kedvenc előadóimtól szeretnék a kívánságműsorban kérni, nem is lehetne, mert nincsenek rajta a listán. Mikor eladási listán egyik ilyen az élvonalba került, akkor sem volt az elég ahhoz, hogy bármelyik rádióban leadjanak tőlük számot.

Szóval eleve a tetszik, nem tetszik csak azok között értelmezhető, akik nem csak a média kínálatából válogatnak.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 07:53:25

@Patreides:
A poén az, hogy egyes zenekarok tagjai ma baromi nagy ellenállónak mutatják magukat, mármint hogy azok voltak, holott a valóságban azokról a zenekarokról, amelyek tényleg rendszerellenesek voltak, és nem a rendszer megrendelt ellenségei, nem hallhattál, mert tettek róla, hogy ne tudjanak befutni. Pl. nem a Pokolgép volt az első magyar metál zenekar, voltak előtte is bőven, de csak 86-ra érett meg a helyzet, hogy szabadon ki lehessen adni egy albumot.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 07:57:03

@Vitez Belizar:
Az úgynevezett "rétegzenéből" is van tömegek számára hallgatható. Pl. a metál zenekarok egy része is készített lassú, érzelmes dalokat, mégsem játszották ezeket sosem a rádiók, holott nem valószínű, hogy a többségnél kiverné a biztosítékot, mint ahogy egy zúzós szám tenné.

Régi Péter 2012.09.10. 08:10:54

Megdöbbenéssel olvasom SZ. A véleményét. ezt a cikket. A Petőfi Rádióban pl. ÁLLANDÓAN harmadik vonalbeli magyar alternatív zene megy (sok jó alter magyar zene mellett) a Neo FM és társai meg megörökölték a Sláger és Danubius 70 es évekbeli Omega-Loksi-stb. szettjét.

euAgWzgmmtq7K 2012.09.10. 08:12:49

@Vitez Belizar: " Egy rádiónak, főleg egy ilyen kis piacon a biztosra kell mennie". Nem olyan kicsi ez a piac. Csak éppen teljesen torz.

almodhi 2012.09.10. 08:18:23

@nemvállalom:

"Valaki felvilágosíthatna néhány előadóval, ha már ekkora hévvel védik a hazai termést."

Fluor Tomi
Csocsesz
Márió a harmonikás
Tabáni István
Tamás Gábor
VV Zsófi
Pataki Attiila
kell még???

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.09.10. 08:22:28

Ezen logika alapján a metál is szar, mert nem játsszák sehol (nem, nem, a Tankcsapda már popzene), és én szart hallgatok. De ha a műfajba belegondolok, igazán jó magyar metál ritkásan akad, egy lapon nem is említhető a szlávokkal és skandinávokkal.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 08:30:06

"...A kereskedelmi rádiók piaci alapon működnek..."
Pontosan ezért baromság az egész cikk. Miután az egész zeneipar és rádiózás piaci alapú, a minőséghez a legritkább esetben van köze. Valójában a befektetett pénz, és ennek megtérülése a lényeg, régen nincs már köze a dolognak ahhoz milyen is a zene, inkább az eladhatósághoz, és a beetetéshez...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.09.10. 08:37:11

anno emlekszem, hogy mar 1991ben is ez volt a magyar zeneszek legfobb gondja, hogy ok mellozve vannak a radioban. ezert szuletett a rocktuntetes 1991 marcius 15-en.

ugy latszik, a magyar zeneszek mar egy kibaszott koncertet sem hajalndoak osszehozni ha problemajuk van, ebbol mennek ehez a porniokiadobol lett erkoclsoszhoz sirni..

azt hiszem, ennel tobb nem is kell, hogy a blogban felvetett kerdest eldontse:-))

spinat 2012.09.10. 08:39:46

valaholl hallottam, hogy a rádiók a kiadóktól, vagy terjesztöktöl, tudja szösz, csomagot vesznek. Külföldi érdekeltségü rádió azt veszi amit a kinti mutter is. Aztán a kiadók meg beleraknak olyanokat, amit épp el akarnak adni. Az is meg van szabva, hogy melyik számot milyen gyakran és a nap melyik részében kell játszani. Olyan már rég nincs hogy bétótlászló kiveszi a poptarisznyájából a kedvenc cédéjét és azt nyomja.

almodhi 2012.09.10. 08:40:03

"Pontosan ezért baromság az egész cikk. Miután az egész zeneipar és rádiózás piaci alapú, a minőséghez a legritkább esetben van köze."

Aha. Én még emlékszem, a szocializmusban semmi sem volt piaci alapú. Ott aztán volt minőség...

BTW, ezeket a baromságokat egyedül találod ki, vagy olvasod valahol?

pyxys 2012.09.10. 08:40:23

hát, elolvasva a sok postot, nekem az jön ebből le, hogy ami szar, azt nyomják a rádiók, ami jó azt meg nem. ergo a szarra van igény. de akkor most mi a jónak a definiciója? én érzek csak egy kis ellentmondást? ha valami csak két embernek tetszik, az a tök jó, ami sokaknak az meg a szar?
mellesleg én sosem nemzetiség alapján válogatom meg, hogy mi tetszik. régi eddát vagy bikinit pl ugyanolyan szívesen hallgatok mint régi acdc-t vagy metallica-t.
jaj. elszóltam magam, a régi szócskát nem kellet volna írnom. :-)

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.09.10. 08:44:11

nüansz talán, ám a kereskedelmi rádiókban is feltűnően igénytelen szar zenék szólnak, egyáltalán: jó zenét rádióban ritkán kap el az ember (ha próbálkozik még egyáltalán), új és érdekes jó zenét pláne nem, nem slágerlistást, rockzenét vagy egyéb ilyen perverziókat simán el is felejtheted, szóval mi is ez? néhány reklámtortazabáló beásárolja az olcsóbb-gagyibb jogdíjcsomagokat, aztán kijelenti, hogy a piacból élek hát erre van igány, mi a fogyasztók pedig még el is hisszük, sőt hirdetjük ezt a nyilvánvaló hazugságot?! ugyan már. saját magát reguláló piac mint tudjuk nincs, a kultúra pedig pláne nem piaci alapon működik, ha működik. (itthon a rádiókultúra alig működik. hogy mivel adják el a reklámaikat kommerszék, az már bocs nem kultúra, hanem marketing.)

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.09.10. 08:45:24

@Muad\\\'Dib: ugyeugye? :) bármikor az arcunkba hazudják pedig, hogy a közönség azt kapja, amit igényel, sőt követel.

almodhi 2012.09.10. 08:46:31

Egy lényeges momentum: a magyar frekvenciák kiosztásánál még mindig a Sokol rádió szelektivitását veszik figyelembe. (Azaz, a rendelkezésre álló FM sávban jóval kevesebb frekvenciát osztanak ki, mint amennyit lehetne. Így aztán nincsenek is rétegrádiók, amelyek mondjuk csak kemény rockot, metált, electric boogiet, Mozartot vagy népzenét játszanak.
Érdemes külföldön belehallgatni az éterbe, hogy kiderüljön a különbség.
Ezen változtatni tényleg Annamáriának lenne dolga, ha akarná...

kutya vacsorája 2012.09.10. 08:48:28

azért ez nem ilyen egyszerű.
1. pontosan a fos magyar zenék kelendőek, ezek ömlenek/ömlöttek a sláger-danubius-neó-class-juventus stb. adókból. ünnep, oly szép. anya indulnom kell. nekem is, broáf. és hallgatták őket sokcsillióan, tényleg, még kérték is, mindenkinek, aki szereti
2. a magyar könnyűzene tényleg nem alkotott maradandót, ez van. annak idején politikai állásfoglalás/kulturkör kérdése volt az illés vagy omega, kb.mint a fradi vagy dózsa - de egyik sem a barca, lássuk be. (pedig ők még jobbak a mostaniakhoz képest.) szal állást foglaltunk, utána hallgattuk a kexet vagy az urh-t. miközben azok sem éppen a sex pistols. (és a későbbi undergound sem az, jaj a majdnem fölvettek a bölcsészkarra boroskólás leánykák kispálja, quimbyje. nanemár.)
nemzetközi szinten a magyar popból sztem max.presser lenne eladható. a magyarok komolyzenében, jazzben, újabban népzene/világzenében erősek. mondjuk ezeket is lehetne nyomni, de a classic rádió és a jazzy is a tompáknak szól, mint a neóék. csak éppen a sznob tompáknak.
3. lenne ugye a petőfi. a kortárs alternatívokról azt gondolom, amit fentebb. hogy igaza van a poszternek.
ami az érdekesebb kérdés: ha már külföldi, miért 99,9 százalékban angolszász? miért nem jön át a magyar adókon, hogy pl. a latin nagyon nem merül ki az iglesias-családban, a bamboleóban vagy ricky martinban.
a jogdíj lehet a kulcsa a kérdésnek. azt hiszem legalábbis.
4. a bartókon sajnos elalszom vezetés közben:)

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 08:48:30

@almodhi:
Esetleg nézd meg a véleményét olyan zenészeknek, akik már letettek valamit az asztalra. Mondjuk kezd pl. Trent Reznor-al (bár gondolom neked semmit nem mond a név, hiszen ahhoz ki kéne mozdulni a konzumidiotizmusból). Egyébként pedig a szocializmusnak pont ugyanannyira nem volt köze a minőséghez, akkor épp akkor nem a kiadó döntötte el mit csináljál, hanem a párttitkár.

juliusbond 2012.09.10. 08:50:00

A rádió azt játssza, amit a promóterek tolnak. Egy külföldi lemezért több pénzt lehet elkérni, ezért reklámként tolják naponta 10szer a kereskedelmi rádiókban.
Ismeretlen magyar zenéket egyik sem vállalja fel. A Megasztár meg XFaktor előadások tényleg szarok.

A Petőfi (és előtte a RádióCafe) felvállalta a magyar zenét, és azóta került előtérbe. Ez nem Szalai Annamária érdeme, de nem is a ker. rádióké.

felcsutisuttyo 2012.09.10. 08:58:08

sznobok gyülekezete...ez a sikk..

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 09:02:14

@Member:

Van jó magyar metál is, csak annyira nem ismertek, meg nem könnyű befutniuk, mivel itthon sokkal kevesebb az egész piaca, mint Skandináviában. Mondom ezt azzal együtt, hogy valóban nyomába sem érnek a skandinávoknak, de azért annyira nem ritka a jó hazai zenekar. Csak mivel itthon összesen annyira kevés a metál rajongó, hogy összesen jóval kevesebben vannak, mint Finnországban csak egy-egy irányzat rajongói, és még ez a kevés is ugyanúgy el van aprózódva irányzatokra, ezért nyilván nem sok esélye van befutnia 1-1 bandának. Pl. egészen más kell a thrash metálosoknak, mint a folk metálosoknak.

Az meg a másik dolog, hogy a nagy fesztiválok, a Volt és a Sziget egyre inkább háttérbe szorítják a metált, miközben idén már nem volt metalfest, jövőre nem lesz rockmaraton. Metál szempontból a legjobb hazai fesztivál, amelyik még mindig talpon van, az a FEZEN, de egy az édeskevés.

almodhi 2012.09.10. 09:05:17

@Muad\\\'Dib: Értem, neked Trent Reznor tetszik, tényleg nem ismertem, (bár most hogy így utánanéztem, annakidején Nine Inch Nailt, ha nem is sokat, de hallgattam, mondhatjuk tetszett is.)

Nekem meg a L'Ham de Foc a kedvencem, arról meg talán te nem hallottál.

Nem ez a lényeg. Ha korlátozott számú a "csatorna" amin a zene eljut a "nép"hez, akkor oda azok kerülnek, akiket sokan szeretnek. Nem Trent Reznor, hanem Michael Jackson. De ez pont hogy nem piaci hatás, hanem az ellenkezője (mármint hogy, legalábbis rádión, nem növelhető a végtelenségig az adók száma).

De maradjunk Amerikánál, ott azért a magyarnál sokkal de sokkal "piacibb" a helyzet, így ennek köszönhetően a tömegzenébe is be-becsúszik olykor egy Elvis :-).

Amire (joggal) felkaptam a fejem, az az a nonszensz állításod, hogy a rossz minőségnek a piaci működés az oka.

2012.09.10. 09:05:41

Ezen a nyáron csak néhányszor kapcsoltam be a rádiót, lehet, hogy a hőség vagy a válság miatt vagy ki tudja miért, de egyre kevésbé tudom elviselni, hogy 10-20-30éves zenéket hallgassak. Vagy 10-20-30évesnek tűnő zenéket, mert a legújabb magyar popzene pont olyan mint a 20éves brit. Néha öncélú zenélgetésnek érzem, (otthon a szüleinek vagy a barátainak adja elő, ne a rádióhallgatóknak) a szövege közhelygyűjtemény, vagy egyszerűen hülyeség (kivétel van,de kevés).

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 09:06:18

@pyxys:
Nem az a baj, hogy ami szar, azt nyomják. Eleve ízlés kérdése, mi a szar. Az egyoldalúság a szar. Az emberek normális esetben rátalálnának a saját ízlésükre, a rádiókban meg mehetnének tematikus műsorok, vagy lennének tematikus rádiók, amelyek egy-egy stílus halmazt képviselnének. De ami van, az az, hogy csinálnak valami középszar popzenét, ami semmilyen, igazán nem szerethető, de senkit sem kerget őrületbe (jó azért van ami igen, nem tudom ki emlékszik a ketchup songra). Még ez sem lenne óriási probléma, de az emberek 99%-a csak ezt ismeri.

2012.09.10. 09:09:27

Hát a poszt tényleg elég alapszintű tájékozottságot mutat, azonban tény, hogy az MR2 kínálatának ajnározása nem bizonyíték arra, hogy sok jó magyar zene van. Nekem az MR2 portfóliója annyibban különbözik a Rádió1-féle (tudom, már nincs) rádiók kínálatától, hogy míg utóbbi a külföldi trendi zenéket adja8adta), addig az MR2 a külföldi trendi zenék magyar változatait, átiratait adja, sok esetben angol nyelven. Hol itt az egetverő különbség, ami miatt magyar zenéért kéne kiáltanom? Azért megy a szöveg magyar, még nem lesz jó zene, ráadásul ugye ízlés kérdése is a dolog, és amit ráadióban adnak, az nekem max. az elmegy kategória. És lehet lokálptriótáskodni, hogy a magyar zene így, meg úgy leveri a külföldi szemetet, de amíg nincs olyan magyar zenekar, ami olyat produkál, mint Glenn Danzig, Blaze Bayley, a The Heavy, a The Gossip, az Entombed, aJR&PH7 (csak hogy ad-hoc a kedvenceimet dobáljam össze), addig nekem senki ne haknizzon a magyar zene fontosságával. Majd ha lesz jó magyar zene, hallgatom, a rádió meg más tészta, aki jó zenét akar, vegyen egy kurva MP3-lejátszót.

kasu 2012.09.10. 09:11:54

Felháborító az egész cikk. Mi az, hogy "magyar zene"?
Cigányzene? Népzene? Jazz? Tánczene? Klasszikus zene? Ezek között mind vannak nagyszerűek és gyengébbek. Kijelenteni, így, hogy a magyar zene szar, na talán mégiscsak túlzás.
A magyar ember szar. Ugye? Nem lehet, hogy egyes magyar (vagy más nemzetiségű és más országban élő) ember mocsok és becstelen? Talán érdemes lenne kicsit gondolkodni írás előtt.
Ezzel az ex katedra kijelentéssel az egész cikk és az írójának a gondolkodása: szar.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 09:19:00

@almodhi:
Az eltorzult piaci működés az oka. Ugyanis rájöttek arra az egyszerű tényre, hogy nem maga a zene a legjobb termék, hanem az előadó, akiből azt csinálnak, amit akarnak. A zene huszadrangú dolog. A lényeg a "celebhatás".

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 09:20:10

@almodhi:
Mellesleg pont ugyanez a helyzet a könyvkiadás terén is. Messze nem a legigényesebb, legjobb könyvek a legsikeresebbek és a "piac" által felfuttatottak.

almodhi 2012.09.10. 09:22:00

"Felháborító az egész cikk." Előbb el kéne talán olvasni... Aztán meg kellene érteni. Utána lehet fölháborodni úgy huszárosan.

Ja igen, a magyar zene szar.

almodhi 2012.09.10. 09:27:29

@Muad\\\'Dib:
A celebhatáshoz tömegek kellenek. A tömegeket lehet "hülyének" tekinteni, de olyat nem fognak soha fogyasztani ami nekik nem jó. Egyszerűen írd azt, hogy nem egyezik az ízlésed a legtöbb emberével.

Az enyém se.

De igen, a piac az úgy működik, hogy a tömeget szolgálja ki.

És a rádiók esetében valóban torz, de nem úgy ahogy Te gondolod. Hanem azért torz, mert hiába látja meg valaki a piaci rést egy szűk réteg (zenei) kiszolgálásához, nem marad már neki frekvencia.

Érdekes azt senki nem mondja, hogy az interneten a zene szar, És azt sem, hogy kevés az interneten a magyar zene.

almodhi 2012.09.10. 09:29:56

@JetiPeti: Magadról túl sokat gondolsz. Az emberekről meg túl keveset...

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 09:37:17

@almodhi:
Pont mivel a "tömeg" igaen könnyen befolyásolható, éppen lehetne neki minőséget is szolgáltatni. Valójában egy teljesen egyszerű profitorientált szemléletről van szó. A hulladék előállításához lényegesen kevesebb befektetett tőke kell, mint a minőséghez. A promóció költsége kb. ugyanannyi lenne, tehát egyértelmű melyik a kifizetődőbb.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.09.10. 09:45:06

@Belagezapista: Jómagam is az underground zenészeket preferálom (pl. ha valaki szerint az Ensiferum vagy az Opeth a legkeményebb, akkor a továbbiakban ne biztos, hogy kikérem a véleményét :)), de magyarban így is kevés jóval futottam össze, talán azért is, amit írtál, hogy itt kevesebb az összrajongó, mint ott 1-1 irányzatnak. Norvégiában országos rádióadón is szól a zúzda, itt max az Iron Maiden hébe-hóba. Legutóbb a Leander-rel próbálkoztam, mert a Szomorú Vasárnap tényleg gyönyörű lett az átdolgozásukban (a Bad Romance is a maga nemében), de a saját számaik eléggé klisésre sikerültek.

Meg a hazai rock befeküdt a szélsőjobbnak, amit nehezen tudok megemészteni, máshol akár földönkívüliekről vagy az európa parlamentről is szólhat folk metal, idehaza egyszerűbb képlet.

csárli hárper 2012.09.10. 09:46:02

mégis mi a lófaszt vártok azoktól a bunkóktól, akik tízmilliókat smseznek el mindenféle fos megaszarcsillagszületikikszfaktor szarszemét műsorokra.
nekik ez a "zene" és sajnos sokan vannak...

a rettegett drótos 2012.09.10. 09:49:13

kéretik a szerzőnek hozzászólni, avagy jelezni ha ez már a bejegyzés megírásának pillanatában sem állt szándékában

almodhi 2012.09.10. 09:49:23

@Muad\\\'Dib:

Persze, és az hogy mi a minőség, majd te fogod megmondani. Nem. Inkább én.
Fontos kérdés ez, mert ezen műlik mi megy majd a kerrádiókban naphosszat Trent Raznor, vagy L'Ham de Foc.
Tudod mit, alapítsunk inkább egy zenei minőség-megállapító bizottságot. Csupa olyan okos emberből akik rudják, hogy mi a minőség.

Minden zenemű, amit a rádiók le akarnak adni, majd keresztülmegy ezen a bizottságon. Ami nem üti meg a szintet annak coki.

Jaj várj, ez valahogy olyan ismerős nekem...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.09.10. 09:49:54

@Muad\\\'Dib: "Pont mivel a "tömeg" igen könnyen befolyásolható, éppen lehetne neki minőséget is szolgáltatni. "

na itt jon elo a masok szabadsaganak tiszteletbentartasaval kapcsolatos deficited:-)

ertsd mar meg, hogy azt kapjak, amit kernek. es ha szart kernek, akkor nem eroltetheted rajuk a nemszar. nem dolgod sem megvaltani, sem terelni az embereket. nem formalhatod a magad kepere es izlesvilagara oket.

nincs hozza jogod.

de a kedvedert lefortditom a blogbejegyzest, jo?:-)

a lenyeg az, hogy a magyar konnyuzene nem popularis. az, hgoy szar, vagy nem szar egy igen szubjektiv merce szerint dontheto csak el. a lenyeg, hogy jelentosen kevesebben hallgatjak a magyar zeneket, mint a tobbit. es nem azert, mert nem nyomjak a radiok. azert nem nyomjak a radiok, mert ha egesz nap menne a fishingonorfu, meg mennyorszagtourist, akkor eltekernek az emberek a radiojukat olyan csatornara, ahol nem az megy. mert a radiogomb csavargatasaba sem te, sem szalaiannamarika fobasszajba nem dumalhat bele...

almodhi 2012.09.10. 09:50:19

@JetiPeti:
"Nem hinném hogy bármi olyat is írtam, ami azt tükrözné, hogy magamról sokat gondolok, szóval ezt nem tudom hova tenni.
Ellenben az emberekről igazad van, keveset gondolok."

Q.E.D.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 09:57:15

@almodhi:
Van nem egy ismerősöm, akik szinte kizárólag a rádiók által nyomatott zenét hallgatják. Szinte lehetetlen elérni náluk, hogy meghallgassanak valamit, amit ajánlok nekik, holott ez általában nem valami zúzós, kizárólag egy rétegnek szóló zene, amivel ilyenkor próbálkozok. Ha mégis sikerül, akkor általában rácsodálkoznak. Olyan is volt, mikor például öcsém, aki főleg pop-disco zenét hallgat, egyszer hallotta, hogy Within Temptation-t hallgatok, egy lassú számot, megkérdezte mi ez. Kiderült, hogy megnézett egy youtube videót, amin halálos Forma 1-es balesetek voltak (mindenféle sportot és technikai sportot megnézett anno a TV-ben), és ez a zene volt háttérnek. Ha azt mondom, hallgassa meg, akkor azt mondja, ő nem, mert szart hallgatok, ha máshol találkozik vele, meghallgatja, és tetszik neki. Ugyanez a középkorú, idősebb generációnál, barátnőm 12-15 éves korától hallgatott Nightwisht, Rhapsody of Fire-t, Sonata Arcticát, stb., anyja pedig azt mondta, a mai zene már nem jó, és ezen az alapon kerülte ezeket. Aztán mikor kiderült, hogy egyik hasonló korú kollégája Rhapsody of Fire-t hallgat, meghallgatta, megtetszett neki, és azóta hallgatja, meg a másik két felsoroltat is többek között, mert utána már jobban utánajárt a szimfónikus/power metálnak.

De miről beszélünk egy olyan országban, ahol egy popceleb (konkrétan Oláh Ibolya a heti hetesben) kijelenti, hogy ő bármilyen zenét meghallgat, csak heavy metált nem, mert nem szereti ha hörögnek...

@Member:
Underground zenész mindenki addig marad, amíg be nem fut igazán. Egy haverom ismerőse, sőt fellépő társa is volt az, akit ma SP-ként ismer az ország, és képzeld el, ő underground rappernek tartotta magát egészen addig, amíg fel nem kapták, és nyálas popot nem kezdett el nyávogni.

"(pl. ha valaki szerint az Ensiferum vagy az Opeth a legkeményebb, akkor a továbbiakban ne biztos, hogy kikérem a véleményét "

Miért, mi a bajod az Ensiferummal? Senki sem mondta, hogy a legkeményebb, de egy folk metált játszó zenekar mitől is lenne a legkeményebb, nem is célja, hogy az legyen. Nem a keménységről szól, egyáltalán. Ráadásul folk metálból is van keményebb a népszerűbbek között is, pl. Eluvetie, Arkona, Equilibrium. Meg különben is 3E: Ensiferum, Eluvetie, Equlibrium. :-)

"Meg a hazai rock befeküdt a szélsőjobbnak, amit nehezen tudok megemészteni, máshol akár földönkívüliekről vagy az európa parlamentről is szólhat folk metal, idehaza egyszerűbb képlet. "

Ki feküdt be a szélsőjobbnak? Én egyetlen hazai folk metál zenekarról nem tudok, amelyik befeküdt volna, olyat ismerek csak, amelyiket alaptalanul vádolják ezzel, pl. Dalriada. Jó, persze van olyan is, pl. Palmetta, amely szélsőjobbos, de az meg nem befeküdt, hanem eleve egy másik szélsőjobbos zenekar tagjaiból alakult. De pl. Cross Borns is részben folk metál volt, miközben fantasy témákról énekeltek, vagy vannak a kelta folk stílusú hazai zenekarok, azok sem magyaros témát választottak. Akik meg igen, azokkal mi a baj, az nem azonos a szélsőjobbal való lefekvéssel, finn folk metál zenekarok jelentős része is finn témákat dolgoz fel.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 10:00:47

@Member:
A másik pedig, hogy nehogy már az Ensiferum, Nightwish, Within Temptation, stb. rajongóit nevezd mainstream zenét hallgatónak ebben az országban, ahol soha nem játszották, nem is fogják adni rádióban még ezen zenekarok számait sem, nem hogy underground zenekarokét.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 10:07:08

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
...ertsd mar meg, hogy azt kapjak, amit kernek. es ha szart kernek, akkor nem eroltetheted rajuk a nemszar..."
Ki kérte azt, amit most kapnak? És ne gyere azzal, hogy népszerű. Persze hogy az, marketing kérdése az egész. Elég meghallgatni régi híres csapatok menedzsereit, pontosan elmondják, hogy szó nincs arról, hogy feltétlenül erre lett volna igény, azt ők megoldották, hogy legyen. Az igény könnyen módosítható. Ez nagyjából egy főiskolán az első féléves marketing előadáson szokott elhangozni, tehát nem gondolnám, hogy ez újdonság neked.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 10:10:30

@almodhi:
Nem kell ehhez semmi különleges. Kérlek mesélj nekem 15 évvel ezelőtti "sikerbandákról". Meséld el mennyire népszerűek mostanában, hallotta e bárki egyáltalán a nevüket? A minőség könnyen mérhető, mivel értékét megtartja hosszabb ideig. Azok a "sztárok", akiknek van egy számuk, amit már senki nem tud felidézni öt év múlva értéktelenek. Nem azért mert én mondom, hanem azért, mert a legfontosabb ismérvnek nem felelnek meg a művészettel kapcsolatban.

maoista 2012.09.10. 10:14:18

Baromság, a rádiós popzene nem piaci alapon működik. A rádióban játszott zene jó része szar, csak a sokszor ismételt zene tetszik. Ezért az új számokért a kiadó fizet, hogy játsszák. Így lesz belőlük sláger, ha lesz, nem pedig a közönség választja slágereket. Már csak azért sem, mert lemezt senki nem vesz, a rádióban meg a diszkóban pedig nem a kért számokat játsszák, még a kívánságműsort is szerkesztik, természetesen.

almodhi 2012.09.10. 10:20:27

Nyugi már na :-). Viccelni sem szabad?

Azt látom, hogy nem vagy VV rajongó, és azt is hogy nem _hiszed_, hogy amit a VV-ben látsz arra lenne igény.

Pedig sajnos de.

Képzeld el, mától te állítod össze a Neo FM zenei műsorát. Attól tartok tömegfelháborodás lenne belőle, és százezrek követelnék vissza Fluor Tomijukat. Ha én álltanám össze a műsort, akkor valószínűleg le is lőne valamelyikük.

És nem, erre nem ellenérv, hogy, dehát igen, de csak azért mert ők agymosottak. Nem. Ők felnőtt emberek, akiknek _szerinted_ sekélyes az ízlésük.

De gondolj arra, hogy mindig van olyan nézőpont, ahonnan nézve a _te_ ízlésed is sekélyes, ahonnan nézve a _te_ zenéid is szarok. És nyilván nem örülnél annak, ha valaki téged is önnálló ízlésre érdemtelen agymosottnak nézne, és megpróbálna eltiltani a kedvenceidtől.

(Ugye simán elvárhattam volna, hogy megértsd azt a finom és fennkölt szarkazmust, amivel először válaszoltam. Vagy nem nőttél még fel odáig?)

Most már válaszoltam?

(Ja igen. Két mondattal feljebb az is szarkazmus. Nehogy felháborodj.)

((És persze az előző mondat is. Csak még magasabb szinten... :-) ))

johevi 2012.09.10. 10:22:13

Pontosítanék: nem szar, csak pont nem azt játszák, ami jó... Illetve sok együttes angolul énekel, nem is tudja róluk a médiatanács, hogy magyarok.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 10:26:12

@almodhi:
Ha én állítanám össze a műsort, nyilván nem az általam hallgatott, a többség által szélsőségesnek tartott zenét erőltetném. Viszont némi ízelítőt a határterületeiről kapnának belőle a hallgatók, ahogy más szélsőségesnek nevezett stílusból is, nem hiszem, hogy nagy reklamálás lenne. A mai felhozatal is nagyrészt azért népszerű, mert sokat hallgatják, nem attól, mert eleve Flour Tomira van igény (őt nyomják rádióban is, nem csak napi szaron?).

almodhi 2012.09.10. 10:31:06

@Muad\\\'Dib:
Tehát minden zenével várunk öt évet? És ha nem játsszuk óket, akkor hogyan derül ki hogy nem is hallgatják.

Valamint tulajdonképpen ez történik most is. A For F Klubot (látod már nem is tudom, hogyan írják) ma már alig hallani.

És még valami: A XIX. században Mendelsohn, előkapart egy 18. századi, akkor totálisan elfelejtett zeneszerzőt, és elkezde játszani. A te fogalmaid szerint ez a zeneszerző totálisan értéktelen zenéket írt: Johann Sebastian Bach.

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 10:32:50

@almodhi:
"...Szilárdan tartja magát az a közhely, hogy mindaddig mellőzték őt, amíg Felix Mendelssohn-Bartholdy 1829-ben fel nem támasztotta a Máté-passiót. Ez nem igaz, hiszen egyrészt a fiai, másrészt pedig tanítványai révén tovább élt zenéje..."

szanalmas 2012.09.10. 10:37:52

Várjatok, akkor összegzek:

Ha van nem szar mai magyar zene, azt nem rádióban, tévében fogjátok meghallani!
Ergó: a magyar közszolgálati és kereskedelmi rádiókat és tévéket ne hallgassa/nézze senki aki jót akar magának, maximum nagyon célirányosan, vagy akkor, ha tök mindegy, mit kap. Pont!
(De ez mondjuk mindig is így volt.)

reccs 2012.09.10. 10:39:36

@JetiPeti: Nem akarok sehova odaállni, csak annyit mondanék, hogy a 3+2 és társai a rádiók és sokáig a tv-k ellenállása ellenére terjedtek el. De, van ilyen tömegigény, a baj az, hogy a nagy kertévék/rádiók a színvonal legalját célozzák, mert így a legtöbb a bevétel.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.09.10. 10:42:55

@Muad\\\'Dib: fogd mar fel, hogy nincs helye a vilagban izlesrendorsegnek:-DDDD

egyszeruen nincs.

nezd meg, ezx az ostoba, buta ribanc is bohocot csinalt magaval, a kepevel ijesztgetem a kommenttarsakat...

te is igy akarsz jarni?:-)

mikor ertitek mer meg, hogy az emberek tobbsegenek nicns szuksege messiasara...?:-)
egyszeruen nem kell megmondanotok mi a jo, mi nem, mi a helyes es mi a helytelen:-)

es citalhatsz ide barmilyen tananyagot. amig szabad valasztas es szabad akarat van addig az emberek a "polpularis szart" fogjak valszatani.
az altalad kepviselt nepmuvelo i felfogasnak hanyszor kell meg megbuknia a vilagban, hogy vergvre tudomasuil vegyeteker, sem jogotok, sem lehetosegetek masok izlessebe beleszolni:-)

es erre az sem hatalmaz fel, hogy _szerinted_ ezt masok eppen megteszik - holott nem teszik meg.. ugye van jelentos kulonbseg az altalad preferalt izlesrendorseg es a marketing kozott. ugyanis amit te preferalsz az egy olyan igenyt probal ebreszteni ami nincs. a marketing pedig egy meglevo igenyre erosit ra - es muszaj fellepni ellene..:-)

egyszeruen nem teheted meg. sem te, sem szalai annamaria, sem kormany, sem ember, sem isten.

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 10:42:59

@Csipyke: az a "páran" az egy db hozzád hasonló agyhalott komplexusos birka

@Narmer11: kezeltesd ezt a méretkomplexust, és ismétlem, ne vegyél lottót ha ennyire szarul megy a tippelés.

almodhi 2012.09.10. 10:46:14

@JetiPeti: Amit írsz ahhoz nincs mit hozzátenni. De mindez nem ok arra hogy korlátozzuk az "agymosottak" zenehallgatását. (Mert előbb utóbb te is sorra kerülsz...)

A "Legyen Ön Is Milliomos" egy időben ment a Mónika showval. A Ki nyer ma elég szánalmas egy műsor volt. Szerintem. A Ki Mit Tud-okon meg te is halálra röhögnéd/unnád magad (hidd el, én láttam mindet, nem volt több csatorna...). Akkor már inkább a Megasztár.

almodhi 2012.09.10. 10:49:22

@Muad\\\'Dib:
"Johann Sebastian Bach's stature as a composer of such extraordinary genius and widespread influence is so firmly established in Western culture that it is difficult to imagine that only a little over a century-and-a-half ago, his music and reputation languished in obscurity, virtually unknown to all but a few specialists. "

lcweb2.loc.gov/diglib/ihas/loc.natlib.ihas.200156436/default.html

Idézetverseny? :-)

Muad\\\'Dib 2012.09.10. 10:55:43

@almodhi:
:D
Azt hiszem az idézetversenyt feladom, mert most nincs időm egyéb forrásokat keresgélni.

almodhi 2012.09.10. 10:59:30

@Muad\\\'Dib: Minden azon múlik, mit értünk ismertségen. Bachot a zeneértők ismerték (éppúgy mint Telemannt, Buxtehudét stb.) de, egy biztos: nem tódult a nép a koncertjeire, mert azok nem voltak. 1830 körül kezdtek rákapni az addig szintén eléggé elfeledett Mozartra, és tele volt minden romantikus értéktelen, szeméttel :-).

blah 2012.09.10. 11:04:54

A magyar zenék 99%-a valaminek a majmolása. Ötlettelenek, ráadásul van egy-két nagyon népszerű zeneíró aki ezeknek a mai magyar popzenéknek a legtöbbjét írja mert kb 15 éve alig változott valami, mindig ugyanazok a dolgok köszönnek vissza. Aztán akiket felkarolnak, akikbe pénzt feccölnek azoknak bele kell illeniük ebbe az igen keskeny, lagymatag mainstream-be. Nincs min csodálkozni, ebből nagyon jó nem sülhet ki. Aztán persze ott van a kereskedelmi rádiók oldaláról az az alapvető hiba, hogy csak és kizárólag nagyon pop, nagyon mainstream vonalat követve játszanak csak zenét. Csak egy példa, Amcsiban, ahol ugye ennek az egész iparágnak a fellegvára van, belefér napközben néhány metal zene a legnagyobb rádióknál is. Van a langyi pop zenén kívül más műfajoknak is jelentős célközönsége amiről itthon nem akarnak tudomást venni.

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 11:22:41

@blah: "A magyar zenék 99%-a valaminek a majmolása."
Ez 1:1-ben érvényes a külföldi zenékre is. A lagymatag mainstream mindenhol lagymatag mainstream a mainstreamüzemekben legyártva.

blah 2012.09.10. 11:34:22

@eßemfaßom meg áll: Éppen ez az, hogy nem egy az egyben. Azért külföldön előkerül mindig egy-egy újszerű megnyilvánulás. A zeneiparra persze jellemző az, hogy bele kell illeszkedni a mainstreambe de vannak akik ezt új dolgok megteremtésével is meg tudják tenni. Na itthon erre sokkal kevesebb lehetőség van.

Pussy Riot (törölt) 2012.09.10. 11:56:37

Kedveskéim!

Attól, hogy valaki a kereskedelmi rádiókban keresi a jó magyar zenét, és nem találja azt, az még nem jelenti azt, hogy nincs.
(facebokk effektus - avagy attól, hogy valaki nem regel, még élhet teljes életet)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.09.10. 12:09:24

@Pussy Riot: na ez meg a masik fele..:-)

hogyan akar igenyes magyar zenehez jutni az, aki onmaga olyan igenytelen, hogy nem lat tul a kereskedelmi radiozason?:-DDD

Bélabáttya (törölt) 2012.09.10. 12:36:56

@juliusbond: Bezony.

Egy korábbi hozzászóló szerint: „A kereskedelmi rádiózásban elvileg profitorientált vállalkozások versenyeznek egymással a hallgatókért. Vagyis ha tömeges igény van magyar zenékre, akkor azt fogják játszani.”
Nos, nem. Azt fogják játszani, amiért pénzt kapnak. Ha ilyen épp nincs, akkor azt, amire a lehető legkevesebbet kell költeniük. A többi meg - esetleg - mehet valami eldugott időpont hobbiblokkjába. Fél órában.

Kekszemu 2012.09.10. 13:42:18

Nem is igazi magyar könnyűzenei szám amiben nincs benne a sírás a vonat és a szerelem !
Ennél több se kell nekem ;-)
(csak viccelek)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.09.10. 14:16:14

@Bélabáttya: "Nos, nem. Azt fogják játszani, amiért pénzt kapnak."

csak szolok, a zenekert fizetnek...
a penzt a kozottuk levo reklamblokkokert kapjak. attol fuggoen, mennyi hallgatojuk van. a hallgatok szama meg attol fugg, mennyire popularis - azaz 'szemet" - az a zene, amit tolnak...

nem lehet hammerjozsit tolni napestig, mert az a parezer rocker nem kepes eltartani egy radioallomast...

ertem en, hogy egyesek szerint a skandionav horgometal a kiraly zene, megint masok kispalra eskusznek, a harmadik szerint ezek szarok, viszont quimby a kiraly, meg mindenki bekaphatja, mert AKPH.

de a kereskedelmi radioknak nem feladatuk eldonteni, mi a minosegi es mi nem. amibol a legtobbet viszik azt ajanlja.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 15:51:33

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
Azt honnan lehet tudni, hogy mondjuk egy lightosabb, nem hörgős skandináv metal zenét mennyire szeret a nép, ha életében nem hallotta? Mert nyilván Kispált azt mindenki ismeri, mivel azt pont nyomatta a rádió és a TV eleget.

123strawberry 2012.09.10. 19:19:10

@Bélabáttya: jó de azért nem egy Madonna vagy Lady Gaga kaliberű koncertet gondolom. Vagy akár egy Scooter.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.09.11. 09:29:19

@Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja.

es hidd el, addig jo amig szubkultura a metal. a rajongoi jelentos reszet pont az vonza ugyanis, hogy ritka, keves, nem mainstream, nem popularis...

kulonleges:-)

a 80as evekben volt torekves a popositasra.
nem tudom, te emlekszel-e meg a sztreccsgatyas, dauerolt buzoidokra, akik fejhangon vonyitottak ...

biztos akarod a popularis metalt?:-D
süti beállítások módosítása