HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

burn down the banks

2010.07.07. 14:49 misc

A kormánynak pénzre van szüksége, a bankokat meg senki sem szereti. Nosza, használjuk minden törvényhozó csodafegyverét: tegyük rá a különadót a bankokra! Üsd, vágd, nem apád.

A Magyarországon tomboló populista paternalizmus világképében a bankok feltételezhetően a Sátán teremtményei - de legalábbis az biztos, hogy az emberiség totális rombadöntését tervezik. Még milyen szerencse, hogy van nekünk egy államunk, ami majd jól megvéd minket.

A feketeöves politikai demagógia gondolkodásmódjában nem léteznek olyan alapvető közgazdasági felismerések, hogy például az adót nem teljes egészében az fizeti meg, akire kivetik, hanem az adóterhet árrugalmasságuk függvényében megosztja egymás között a megadóztatott termék/szolgáltatás előállítója (a bank) és fogyasztója (a zemberek). Nem, itt elég mondani egy számot (lehetőleg jó nagyot) és akkor azt a globális bank overmind majd szépen befizeti. Amiből veszünk lélegeztetőgépeket. Meg kiplakátoljuk belőle a NER-t mindenhova.

 

Zavar, hogy Ká-Európában (egyes) bankok magas nyereséghányaddal működnek? Akkor hozz olyan szabályokat, amik erősítik a bankszektorban a piaci versenyt. Ott vannak például az irreálisan, prohibitíven magas előtörlesztési és hitelkiváltási díjak, amik egyértelműen korlátozzák a versenyt azzal, hogy a hitel teljes időtartamára a bankhoz láncolják az ügyfelet, az csak nagyon nehezen viheti át a hitelét más bankhoz, ha az kedvezőbb feltételeket kínál. Vagy mi van a teljesen nevetséges egyoldalú szerződésmódosításokkal? Egy szerződésnek pont az a lényege, hogy két személy megegyezik valamiben, és a megállapodást nem írhatja egyik sem önkényesen át. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét kihasználva a bankok egészséges opportunizmussal a "válság mindent megindokol" logika alapján megemelték a devizahitelek kamatjait növekvő forrásköltségükre hivatkozva. Közben mind a CHF, mind az EUR alapkamatok sose látott mélységekbe süllyedtek (a frank-kamat kvázi "megszűnt", 0% körüli kamatokkal osztogatott a svájci jegybank frankhiteleket). Eleinte még elfogadható indok az országkockázat emelkedése, ami miatt a magyar bankok drágábban juthattak csak hitelhez, de 2009 nyarára a magyar CDS-spread is visszatért normális szintekre.

De ez az állítólag 200 milliárd forintos bankadó... ennél fantáziátlanabb, szűklátókörűbb, károsabb ötletet még politikustól is ritkán hallani, pedig az nagy szó.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: populizmus demagógia bankadó 200 milliárd forint

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr172136080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankadó: a demokrácia ára 2010.07.15. 13:36:40

Azért adóztatják meg a bankokat, amiért a bankrabló is bankokat rabol: mert ott van a pénz. Közgadaságilag ez egy rossz, politikailag viszont jó, népszerű ötlet. (Fotó: Daniel Hambury/EPA) Terjed a bankadó szerte a világban. Néhány éven belül nem na...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.