HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

190 HUF/CHF

2011.03.03. 18:47 misc

A hét eleji nagy csomagolás közepette viszonylag kevés figyelmet kapott a kormány devizaadósmentő tervezete. Az elborult lázálom és tragikomédia keverékére emlékeztető ötlet szerint a kormány 190 Ft-on "befagyasztaná" a svájci frank árfolyamát, az adósok 3 és fél évig legfeljebb ezen az árfolyamon törlesztenék a hiteleket. Szerencsére nem a kötött devizagazdálkodásra való visszatérést tervezzük - legalábbis egyelőre -, a valós és a rögzített árfolyamból adódó különbözetek a 3 és fél éves időszak alatt gyűlnének egy számlán, utána meg majd lesz valami - ezt kényelmesen a 2014-es választások utánra halasztaná a kormány. A bankrendszer bedőlését megakadályozandó Matolcsy kézi vezérlésre kapcsolná a pénzintézeteket, és némi határidős- és származékos piaci varázslást követően beleöntene vagy 80 milliárd forintot az egészbe.

A tervet Matolcsy ma cáfolta, úgyhogy a kormányzat kiszámíthatóságát figyelembe véve nem lepne meg, ha jövő héten már szavazna róla a Parlament.

Az opciós trükközés jól hangzik, de mint ahogy az életben sehol, a pénzpiacokon sincs ingyenebéd - ha 190 Ft-on akarsz frankot vásárolni, megoldható, de meg kell adni az árát. A számlát pedig az adófizetők fogják állni - azok, akik családi költségvetésüket megszorítva pontosan fizették a törlesztőrészleteket, akik a magasabb kamatozású, de árfolyamkockázattól mentes forinthiteleket választották, vagy akik anyagi lehetőségeiket reálisan felbecsülve egyáltalán nem vettek fel hitelt.

Ne legyen semmilyen mentőöv. A bankok leírják a felelőtlenül kihelyezett, behajthatatlan hiteleket, a bankkal kiegyezni nem tudó adósok a hitelből vásárolt ingatlanokból albérletbe költöznek, és mindannyian megtanultunk egy nagyon kemény leckét.

9 komment

Címkék: devizahitel mentőöv matolcsy portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr642707872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.03.03. 21:27:11

"A bankok leírják a felelőtlenül kihelyezett, behajthatatlan hiteleket, a bankkal kiegyezni nem tudó adósok a hitelből vásárolt ingatlanokból albérletbe költöznek, és mindannyian megtanultunk egy nagyon kemény leckét."

Icipici bökkenő azért lenne itt. Vázolom. A bankok már most is a még fizető hiteleseken hajtják be az elmaradt hasznokat a többszörös kamatemeléseken keresztül. Feltűnt? Mert nekem igen...
A fizetni nem tudók ingatlanát töredékáron, gyakran csomagban vásárolják fel. (na kik, na kik? hm... hm...) Így aztán a hiteles, bár éveken át tisztességgel törlesztett, önerőt is betolt az ingatlanba, ott fog tartani, hogy úgy kerül utcára, hogy még tartozása is van, nem kevés, amit bizony havonta vonnak a jövedelméből hosszú éveken át. Már ha egyáltalán van jövedelme és nem épp azért bukta a hitelt, mert elvesztette a munkáját. Ebben helyzetben kell azt a humort elképzelni, amint éppen lesz arra pénze, hogy emellett piaci áron béreljen a családnak egy lakást. Na, megyek is röhögni egyet.

(Egyébként az árfolyamrögzítéssel én sem értek egyet, devizahitelesként. Tudom fizetni a hitelemet. NE kényszerítsenek arra, hogy az árfolyamkülönbözetre felvegyek egy 3,5 évre szóló hitelt. Továbbá tessenek már felfogni, hogy nem az árfolyamkülönbözet, hanem a többkörös kamatemelések miatt szálltak el ilyen iszonyatosan a hiteltörlesztők)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.03. 22:45:04

Erre én is felkaptam a fejem. Elég szörnyű gondolat, bár vélhetően arra spekuláltak az ötlet kidolgozói, hogy a svájci frank gyengülni fog az euróval szemben, így végső soron az államnak nem kell majd túl sokat fizetnie. Ha jól értettem, az állami támogatás CHF/EUR fedezeti ügyletekre vonatkozna, tehát igazából abban segítenék a bankokat, hogy a CHF hitelállományukat eurósítsák.

Azokon az adósokon, akik 150-160 HUF/CHF árfolyam mellett vettek fel hitelt, és azóta a tőketartozás és a törlesztő részletek emelkedése mellett még a lakásuk értéke is erősen lecsökkent, sajnos nem lehet segíteni.

Ras · http://futo.blog.hu 2011.03.03. 23:30:45

nekem pontosan ugyanannyi most a hitelkamatlábam mint 2,5 éve a hitelfelvételkor volt... Ödönnél...
Ja a 210 törlesztési vs 145 felvételi árfolyam nem épp leányálom, de tudtam mit vállalok, még így is uszkve 150% lett volna összesen a 2,5 év alatt a forinthitel azonos feltételek mellett. Most törlesztőben van mondjuk 5000Ft különbség a forint javára (a kezdeteknél ez kb 40ezer Ft volt a másik irányban), hány év alatt is hozná be az eddigi egymilliós bukót? 200 hónap -> ~16 év, ha minden változatlan marad.

Szóval ne akarjon engem senki sem megmenteni, főleg ne a kormány...

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.04. 00:08:39

@Cyr: nézd, az sajnos egyértelmű, hogy a fizetésképtelen adósok életszínvonalában elég komoly visszaesés fog bekövetkezni. Az esetleges mentőövet azonban nem a marslakóktól kapnák, hanem a szintén nehéz helyzetben lévő magyar adófizetőknek kellene fizetni a számlát, és ez szerintem nem lenne igazságos.

az pedig alapvetően mindig igaz, hogy ha dől a hitel, akkor az adós jobban jár, ha maga keres vevőt az ingatlanra, mintha megvárja az árverést. Az ingatlanpiac nagyrészt halott persze, de megfelelő áron mindent el lehet adni, és az árverésnél is ugyanarra a piacra kerül ki a lakás.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.03.04. 16:23:35

@SCUMM: Nem tudom a menetét, de vajon hogy adja el azt az ingatlant, amely nem ér annyit már, mint a rajta levő hitel úgy, hogy kapjon annyit érte, hogy a bank levegye róla a kezét?
Gyanítom, ehhez nem járul hozzá a bank, az akkor veszi le a kezét az ingatlanról, ha az összes tartozás ki van csengetve.

Ha teszemazt az akkoriban 14 M-t érő ingatlanra felvettek 10 M jelzáloghitelt, és ez az ingatlan most csak 11 M-t ér és mivel sürgős az eladás, még ezt is lejjebb viszik, de a rajta levő jelzáloghitel már 13 M, akkor mi a teendő?

Egyébként nekem a kedvencem ennél a CHF törlesztőnél, hogy a havi kezelési költség is aktuális CHF árfolyamon számolódik. Mi a jó életet kezelnek ezen a hitelen MINDEN HÓNAPBAN svájci frankban? Frankban fizeti a banki ügyintézőt, vagy mi? No ezt a rablást pl megszüntetném. Visszamenőleg. Máris beljebb lenne jó néhány adós.

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.04. 18:49:40

@Cyr: a kezelési költségnek semmi köze nincsen a hitelkérelemmel való foglalkozás költségeihez, ugyanaz, mint a kamat, csak a neve más. Hogy ez mennyire szép dolog, azon lehet vitatkozni, de úgyis a THM-et kell nézni, abban az árfolyamkockázaton kívül minden benne van.

ha a hiteltartozás meghaladja a ház piaci értékét, az elég gáz (azért nem ez az általános), de itt is igaz, hogy mind a bank illetve a követeléskezelő cég, mind az adós jobban jár az árverés elkerülésével.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.04. 22:13:12

@zombizan:
"vélhetően arra spekuláltak az ötlet kidolgozói, hogy a svájci frank gyengülni fog az euróval szemben, így végső soron az államnak nem kell majd túl sokat fizetnie."

Az állam csak ne spekuláljon, jó?
Főleg ne Tolcsy.
Ha így folytatod, rosszat fogok álmodni.

Az ilyen bölcs meglátások kivétel nélkül mindig csak arról szólnak, h a tegnapi vagy mai hírt egy tapasztalatlan hülyegyerek kivetíti a távoli jövőre. Azt sem tudjuk, mi lesz velünk 2012-ben, mikor el kel majd kezdeni csengetni a zsét, nemhogy mi lesz Svájccal és az eurózónával 2014-ben.

Mondjuk utóbbi valszeg tényleg csak MINDEGY a kócos szemű aranyhalnak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.04. 22:27:04

Különben rájöttem, miért nem lép az egyoldalú szerződésmódosítás ellen a Zállam.

Hát mert ők is szeretik a mától-minden-másképp-volt típusú jogalkotást....

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.03.04. 23:16:59

@SCUMM: Náluk éppen meghaladja. Sikerült ugyanis olyan hitelt felvennünk, ahol a törzstőkét (forintban számolva) a biztosítónak fizetjük a futamidő végéig. Olyan szempontból jó, hogy a törzstőketartozást ígynem érinti az árfolyamkockázat. abból a szempontból viszont igen nagy szívás, hogy a futamidő végéig fizetjü a teljes összegre a kamatot.

Lehet persze mondani, hogy hülyék vagyunk, ám nem ezzel keressük a kenyerünket, értelemszerűen szakértőt bíztunk meg a legjobb kondiciók kidolgozásával.

A hitelt tudjuk ugyan törleszteni gond nélkül, a lakást azonban jó darabig nem fogjuk tudni még eladni. Legalább akkora gáz ez, tekintve, hogy már most kicsi a családnak, lehet, hogy jobban tettük volna, ha eleve dupla ekkora keccóra veszünk fel hitelt.
süti beállítások módosítása