HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Alkotmánybíróság - kamikaze?

2011.04.11. 11:16 misc

A magán-nyugdíjpénztári pénzeket államosító törvény sérti a magántulajdonhoz való alapjogot, és mint ilyen, alkotmányellenes - ezzel az állítással pártállástól függetlenül nehéz vitatkozni. A kormánytöbbség azonban a pofátlan végkielégítések ürügyén korábban gondosan kiherélte az Alkotmánybíróságot, így az a visszás helyzet állt elő, hogy -bár a törvény egyértelműen ellentétes a hatályos alkotmánnyal-, az AB-nak csak "bátor", kiterjedő jogértelmezéssel van módja ezt kimondani.

Az alkotmánybíráknak sokkal egyszerűbb lenne mosni kezeiket, elismerni, hogy hatáskörük leszűkítésével tehetetlenek a kormány akaratával szemben, és nem vizsgálni az ügyet. Ha esetleg vállalkoznának arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezetik a magántulajdon sérthetetlenségét és megsemmisítenék a törvényt, valódi változást akkor sem érhetnének el. Orbán Viktor többször kijelentette, hogy az Alkotmánybíróságban ne reménykedjen senki - kétharmaddal a törvények alkotmányossága csupán technikai részletkérdés, ha a Fidesznek úgy tetszik, bármikor szétkergetheti a taláros testületet.

Mindezek ellenére én azt mondom, vállalja be az AB a kreatív alapjogi megközelítést, hatáskör-leszűkítés ide vagy oda, mondja el a törvényről azt, amit gondol. Ha az ezt követő megtorlás az AB további korlátozásával vagy akár megszüntetésével jár, ám legyen. Nincs szükség olyan Alkotmánybíróságra, amely puszta létezését féltve nem mer a kormány döntéseivel szembe menni - az alkotmánybírák pedig nem adhatják nevüket egy kollaboráns, Vichy Alkotmánybírósághoz. Ha a Fidesz a látszat kedvéért igényt tart valami AB-szerű bólogató testületre, keressen olyan jogprofesszorokat, akik hajlandóak játszani a bábut - egy alkotmánybíróságnyi schmittpál még biztos akad valahol.

 

 

2 komment

Címkék: politika alkotmánybíróság magánnyugdíj portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr422816557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.04.11. 14:16:50

Egyenként is lemondhatnának az alkotmánybírák, ha méltatlannak éreznék a helyzetüket, de úgy látszik, a pozíció, és a vele járó előnyök mindegyiküknél fontosabbak az önbecsülésnél.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.11. 17:04:25

Már most is olyanokkal van tele, akik alártak kinevezésükért egy üres lapot...

Különben igazat adok neked, és itt van még egy érv: ha nagy elánnal nekiugranának a kormánynak és az tényleg szétkrgetné őket, akkora mártírok lennének, hogy namég!

Persze a fideszHÍVŐK lehet, h boszorkányégetést rendeznének belőlük, mert szembeszállnak a vezír biztos-tudja-mit-miért-csinál akaratával. És onnantól midnenért ők lennének a hibásak, a közelgő fizetésképtelenségért is. Mert hiszen visszajátszották a spekulánsok kezére a Mi Nyugdíjunkat...