HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Vásárolj rábacsécsényi terméket!

2011.01.26. 23:32 misc

Saját pénzt vezet be Rábaköz: ősztől rábaközi tallérral is lehet fizetni egyes nyugat-magyarországi boltokban. Hasonló rendszer működik már egy ideje Sopronban, az ottani "valutát" kékfranknak hívják. A kezdeményezéstől a "tőke helyben tartását" és a "pénzforgalom felgyorsítását" várják. Nem hagyományos értelemben vett új pénznemről van szó, a gyakorlatban földrajzilag korlátozott felhasználhatóságú vásárlási utalványnak lehet tekinteni a helyi "pénzt". Forintért, egy az egyhez átváltási arányban lehet majd tallért vásárolni, a fedezet egy helyi takarékszövetkezetnél kerül elhelyezésre, 100%-os tartalékolás mellett.

Ökörség? Kétségtelenül, de a példa mégis hasznos lehet ahhoz, hogy rávilágítsunk egy, a köztudatba nagyon mélyen beágyazódott tévhitre: arra, hogy a protekcionizmus, a helyi termékek előnyben részesítése kedvező a helyi gazdaság számára.

Hogyan gondolkoztak a rábaközi tallér kiöltői? A Rábaközben él mintegy 70 000 ember. Ha ezek az emberek helyi vállalkozóknál költik el a keresetüket, a térségen belül marad a pénz. A helyi vállalkozók a bevételből a helyi lakosoknak fizetnek munkabért, akik utána szintén helyi termékeket vásárolnak, így bezárul a körforgás. A lakosoknak lesz munkájuk, el lesznek látva helyben termelt árucikkekkel és szolgáltatásokkal, felvirágzik a Rábaközi gazdaság. Ha azonban a helyiek máshol, mondjuk Veszprémben előállított javakra költik el a keresetüket, akkor a pénz "kimegy" Rábaközből, és Veszprémben hoz létre munkahelyeket. A legjobb tehát az lenne, ha egy nagy falat építenénk Rábaköz köré, benntartva a helyiek pénzét és kinntartva a máshol termelt árut.

Hasonlóan gondolkodnak nagyon sokan kicsit nagyobban. A "Magyar Termék" mozgalom célja például az, hogy rávegye a magyar fogyasztókat a védjeggyel ellátott termékek előnyben részesítésére. Ezzel a fogyasztó állítólag támogatja a "gazdaság és a hazai munkaerőpiac erősödését, valamit a magyar gyártók és szolgáltatók munkáját", ráadásul jól is jár, hiszen a "magyar termékekre költött pénz az országban marad". Nagyjából minden politikai erő egyetért abban, hogy a magyar gazdaság felemelkedésének útja az, ha magyar emberek más magyar emberek által előállított termékeket vásárolnak. A "nemzeti" táborban magától érthetődő, hogy külföldi termék rossz, hazai termék jó, az LMP a környezetvédelemmel kombinálja a dolgot, és még Gyurcsány Ferenc is megvette kétszer annyiért a magyar tejet a szlovák helyett. Egyszóval úgy tűnik, egy ideális világban egyszerűen betiltanánk az importot, akkor garantáltan mindenki magyar terméket vásárolna, és egyhamar eljönne a Kánaán. Kár, hogy az EU, a WTO meg egyéb gyanús nemzetközi szervezetek ezt nem engedik. Bizony, a globális pénzügyi hatalmak kezébe került kis hazánk.

Hol van a hiba a gondolatmenetben? Rábaköz példája esetében talán könnyebb elfogadni, hogy a bezárkózás, a nem helyben előállított termékek kizárása semmiképpen sem lehet előnyös Rábaköz számára. Magyarország Rábaközhöz hasonló térségek százaiból áll, és ha minden térség csak helyi termékeket lenne hajlandó vásárolni, akkor Magyarország egészében sokkal szegényebb lenne, mint egyébként. Egy kicsit "kizoomolva" ugyanez a helyzet Európa, sőt, a világ országaival is: ha mindenki a saját gazdaságát próbálja támogatni a többiek rovására, végül mindenki sokkal rosszabbul jár, mintha szabadon kereskednénk. Két azonos minőségű termék közül a drágábbat választani nem hazafias cselekedet, hanem egyszerűen ökörség.

 

16 komment · 2 trackback

Címkék: pénz soproni helyi protekcionizmus tallér portfolioblogger kékfrank rábaközi

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr682616972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Add az arcod! 2011.01.28. 00:07:05

Örvendetes, hogy mielőtt a Kósa–Szijjártó tandem Matolcsy Ezoterikus György hathatós segítségével végleg bedöntené a forintot, a Rábaköz bátran önálló útra lép, és még az idei évben új pénzt vezet be, a rábaközi tallért. Lelkes lokálpatriótaként...

Trackback: Üdülési csekk = Helyi pénz 2011.01.27. 15:13:21

Silvio Gesell volt az ún. helyi pénz gondolat egyik atyja. Az ötlet szerint egy helyi entitás saját pénzt bocsát ki, amelyet a helyiek között szétoszt és ez a pénz rendszeresen veszít az értékéből. A helyiek ezt egymás között tudják csak használni. Egy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pendemonda 2011.01.27. 17:42:31

T Cikkíró

Már miért lenne ökörség?

Ha egy kicsit utánannéznél a dolognak, akkor tudnád,m hogy a helyi pénzek haszonélvezői elsosrban a helyi SZOLGÁLTATATÁSOK te isten barma! Persze össze lehet hasonlítani a pizzarendelést a vendéglői étkezéssel, de a szolgáltatások esetén nehezebb az összehasonlítás, éppen azért, mert a szolgáltatás egyik vonzereje mindig a személyesség.
Persze ahhoz, hogy ezt tudd, olvasni kellene - ha alapfokon legalább a wikipediában (angol) megnézted volna, akkor nem írsz le ilyen sületlenségeket, tökfej.

Szóval: ha nem írtál volna, bölcs maradtál volna, így csak egy nárcisztikus tudatlan

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.27. 23:06:55

@Pendemonda: itt nem igazán értem, mit szeretnél (azon kívül, hogy jól beszólni), de biztosíthatlak, a protekcionizmus a szolgáltatások esetében is ugyanúgy ostobaság, mint a termékeknél, az érvek ugyanúgy alkalmazhatóak.

Pendemonda 2011.01.28. 00:37:37

@SCUMM:
Többet már nem fejteném ki, hogy a téma iránti tiszteletből először tájékozódni illene. Ha ez az egész csak arról szólt, hogy elmondd, hogy a protekcioniznmus szerinted ostobaság,az a szíved joga, de ehhez nem kell ekkora feneket keríteni, mert így tényleg csak a tudatlanság világlik ki. Kezdd mondjuk az angol wikioedián (local currencies), szánj rá a helyi pénz témakörre két napot, és utána beszélhetünk.
Ha egyébként a protekcionizmus ostobaság, akkor ma nincs okos gazdasági vezető Kínától Amerikáig.

A protekcionizmus és a szolgáltatások kapcsolatáról: Nem véletlen hogy a szabadpiac és a protekcionizmus témaköre az árupiachoz kapcsolódik, a teljes adam smith és ricardo-i gondolatvilág, a klasszikus közgazdaságtan a termék (áru) kereskedelemről szól. A szolgáltatások esetén a kis szolgáltatások helyi versenyére a legnagyobb fenyegetést a globalizálódó szolgáltatások jelentik. A globalizálódó szolgaltatások közül az univerzális jellegűek problémásak, mert a döntések központosítottak, ez pedig a helyi piacokat kiszolgáltatottá teszi -erre tipikusak a pénzügyi szolgáltatások. Ez nem segít megelőzni a válságot, annak bekövetkeztekor pedig sokszor még növeli is a károkat. A franchise típusú szolgáltatásglobalizáció a piacot rövid távon nem bátja, tartósan azonban a tanulási folyamat szervetlenné válásával ugyancsak a helyi piac versenyképességét rontja.

Az tehát, hogy biztosítasz a szolgáltatások protekecionimusának ostobaságáról, tisztelere méltó, de a kijelentés igazságtartamához nem bír hozzáadott értékkel, mert nincs benne érv.

Értem persze, hogy jól le lehet szólni a neten, hogy rábacsécsényi tallér, de ne gondoljuk már, hogy a globalizáció előtt nem volt élet az országban.

A cikked utolsó része emiatt formálogikailag is hibás. MIért tételezed fel, hogy mindenki csak a sajátját vásárolja? Ez volt a helyzet Széchenyi korában, de ma már tele vagyunk Tesco-kkal - gond éppen az, hogy a saját termékeknek és szolgáltatásoknak kicsi a becsülete.Tehát már az árupiacra alkalmazott érveid is hibásak (ha ugyan elkülönítetted a kettőt).

A fogyasztóinak álcázott "egysejtű" magatartást persze értem (ócsó jó, drága nem jó) , de ebbe a körbe nem akarok belemenni a primitívsége miatt.

A magam részéről megemelem a kalapom előttük, mert
1, van ötletük
2, meg is akarják valósítani
3,úgy, hogy képesek kooperálni
4, ezzel lehetőséget akarnak teremteni maguknak.

a számomre kevésbé szimpatikus, a cikkből viszont helyenként "kiolvasott" alternatíva:
- leszólni a más ötletét
- úgyse fog sikerülni
- másoknak esetleg, de nekünk biztosan nem fog menni
- a budiból nézve persze csak kulcslyuk látszik a világból

Még egy kísérelt arra, hogy oszlassam a "suttyó vidéki kísérlet" imágóz: A nálunk kicsit fejlettebb Németországban csak 67 helyi pénzről tesznek 2010 májusában említést....Hülye bezárkózók, nem?

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.28. 00:55:41

@Pendemonda: szerencsére nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a protekcionizmus ostobaság, egyetért még a világ közgazdászainak túlnyomó többsége, politikai oldaltól függetlenül. Az, hogy a politikusok mit csinál, már más kérdés. Bővebben erről tudom ajánlani ezt a posztot: eltecon.blog.hu/2011/01/26/vasarolj_helyben_termelt_zoldseget

a helyi szolgáltatásokról szóló eszmefuttatásodban kifejezetten tetszik a "szervetlenné váló tanulási folyamat" kifejezés, azért meg külön pluszpont jár, hogy sikerült a pénzügyi válságot is belekeverni a témába. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a fogyasztók nem hülyék, ha a helyi szolgáltatások jobbak/olcsóbbak, akkor azokat fogják választani, ha meg nem, akkor ez van.

A globalizáció előtt kétségtelenül volt élet, be lehetett utazni szamáron a szomszéd néhány falut, nekem valahogy mégis jobban tetszik a globalizált életünk :)

A cikk utolsó bekezdése arról szól, hogy mindenki jobban jár, ha a világ bármely területén megtermelt javakat hajlandóak vagyunk megvásárolni, mintha mindenki bezárkózna, és csak a saját falujában/térségében/országában előállított terméket és szolgáltatásokat fogyasztaná

Nézd, a lelkesedés dicséretes, kalapemelés meg minden, de ettől még lehet az ötlet konkrétan baromság.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.28. 01:00:31

@Pendemonda: még annyi, hogy az "olcsó jó, drága nem jó" magatartás lehet, hogy egysejtű, de konkrétan az egész gazdaság alapja, és az is marad, amíg az emberek jobban szeretik a többet a kevesebbnél.

Pendemonda 2011.01.28. 01:00:54

Hitvita, engedelmeddel nem folytatom

Mrwolf 2011.01.28. 11:04:17

Na ilyenkor érzem azt -tudós elméleti közgazdász berzenkedése mellett- hogy azért micsoda hályogkovácsok időnként a közgazdász megmondóemberek.

Lehet, hogy egy kissé túlegyszerűsített a fenti modell? Lehet, hogy nem tökéletes piac a lokális? Lehet, hogy lokális mono/oligo pozicíók is vannak? (Persze az egyszerű elméletek világában gazdasági erőfölény sincs.) Lehet, hogy a lokális pénzforgást mégis erősíti? Lehet, hogy esetleg keresletet is élénkít? Lehet, hogy esetleg serkenti a helyi foglalkoztatást?

Basszus egy kis alázatot! Esetleg komolyabban vizsgálni, mérni mondjuk 5-10 évig, írni 1-2 PhD-t a KONKRÉT esetből, utána levonni a következtetéseket.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.28. 11:58:43

@Mrwolf: mit szólnál akkor a rábaközi Nagy Fal ötlethez, ami benntartja a helyiek pénzét, és kizárja a nem helybéli versenytársakat? Így lenne igazán gyors a pénzforgás meg élénk a kereslet, nem igaz?

Mrwolf 2011.01.28. 14:02:54

Hijj, most erre mit mondjak? Kettőnk közül nem én hozok sületlen és légbőlkapott példákat.

Egyébként ha már a kínaiaknál tartunk, mostanában nem a Nagy Fal építkezéssel foglalkoznak. Nagy gazdasági sikereik során, mintha nemigen foglalkoznának a szabadverseny, meg a jogállam nagy libertáriánus eszméivel. Csak a saját érdekeiket nézik a rohadékok, pedig biztos lenne egy-két közgazdász okostojás aki elmondaná nekik: túlfűtött gazdaság, jajj!

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.28. 15:02:45

@Mrwolf: ha eleged van a jogállamból, költözz Kínába, tárt karokkal várnának. Valamiért mégis inkább az a jellemző, hogy Kínából költöznek el az emberek.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.28. 19:36:50

@SCUMM:
Nem kell Kínába menni, itt sem népszerű a jogállam.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.01.30. 14:52:18

Protekcionizmussal szerintem sem jutunk messzire. Főleg úgy nem, hogy jó egy éve Magyarországon pozitív az áruforgalmi egyenleg, de még a folyó fizetési mérleg is, ami számomra nagyobb csoda annál, mintha megnyernénk a futball VB-t. A protekcionizmust általában úgy szokták nálunk elképzelni, hogy a külföldi árut ne vegyük meg, de azért a magyar árut vegyék csak meg külföldön.

Enyhén skizoid eszmerendszerem folyományaként néhány esetben mégis jónak tartom a vásárlói lokálpatriotizmust: például a helyi élelmiszerek vásárlását, a termelői piacokat nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és remélem, hogy nálunk is terjedni fognak ezek. Nem annyira piacvédelmi, inkább élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági szempontból. Helyi alatt természetesen nem azt értem, hogy a magyar nagyüzem 200 km-ről ideszállított termékét vegyük meg a szlovák nagyüzem 201 km-ről szállított termékével szemben, hanem a szomszéd termelőtől vásárolt dolgokat.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.31. 15:24:00

@zombizan:
Pozitív a mérleg, mert az import jobban visszaesett, mint az export. Nem csak nálunk. Ez sajnos nem csoda, csak a recesszió terméke.

De vannak itten nagyobb csodák is ám!

Megy a köremail a hősmagyarok között, h a csodakormány javított mindenfajta mutatókat és csökkentette az államasságot (idén). Persze, a nyugdíj-lopás által. Most meséld el nekik, hogy ez egyszeri tétel és hogy ők dobták össze...

A kölcsönös protekcionizmus valahol fából vaskarika, ebben igazad van. Csak sajnos a verseny lefelé a lejtőn a rövidtávú politikai gondolkodás egyenes eredője

A helyi termékek vásárlásával kapcsolatban tényleg jó, ha nem utaztatunk mindenfélét. Csak ne korrelálna ez itt olyan szorosan a minősíthetetlen gagyival. Mert sajnos a helyi vállakozó nem = lelkiismeretes vállalkozóval, aki ad a minőségre, hanem ugyanúgy hajlamos betonport nyomni a levesbe, mint a kínai dömpinggyártó.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.02.01. 07:48:14

A termelői piacokon azért lehet jó dolgokat kapni. Maga a tény, hogy a termelővel állsz szemben, tudod, hol lakik, jövő héten is találkozhatsz vele, jelentős önkontrollt visz a rendszerbe. Magyarországon is nő az a fogyasztói tábor, akiknek nem az olcsóság a fő szempontja a termékválasztásnál. Élelmiszerből pedig valóban jó minőséget leginkább helyben lehet előállítani.

Az egyik ilyen piacon savanyú káposztát árul egy család. Nagyon szeretem a savanyú káposztát, de leszoktam róla az elmúlt évtizedekben, mert boltokban nem lehet ehető minőséget kapni. Az övék nagyon jó, de elmondta a srác, hogy amint üzletnek szállít, rögtön megkövetelik a tartósítószer hozzáadását tőle.

piroskadar (törölt) 2011.02.02. 11:56:57

A helyi vásárlással az az egyik legfőbb baj az egyes ember számára szerintem, hogy a falvakban például nincs is helyi áru, hanem valamelyik kermulti saját márkás termékei díszelegnek a polcokon, legtöbbször azt tapasztalom, hogy iszonyú alja a minőségi színvonal, és nincs alternatíva, jobbára a kisvárosokban sem. Persze falun termelnek maguknak zöldséget, nevelnek baromfit, de bizonyos dolgokat helyben már egyáltalán nem állítanak elő, még ha evidens is lenne.

Ha meg csak bizonyos boltokban, bizonyos termelők termékeire lehet költeni a tallért, akkor szerintem a használata igencsak marginális lesz.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.02.17. 10:40:31

Sajnos úgy néz ki, egyre több helyen gondolják úgy, hogy a helyi pénz a megoldás (pedig nem):

boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2011/02/15/helyi_penzek_itt_is_ott_is
süti beállítások módosítása