HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Ki a rosszfiú Cipruson?

2013.03.19. 21:59 misc

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, azt követeli, hogy minden ciprusi elsőszülöttet adjanak el adósrabszolgaságba, hogy a szigetország törleszteni tudja a nemzetközi hitelezők felé fennálló tartozásait.

Amilyen mostanában az Unió PR-ja, nem lennék meglepődve, ha hasonló hírek/álhírek kezdenének hamarosan terjedni a médiában a ciprusi bankbetétek megadóztatásáról (a tervet jelenlegi formájában leszavazta a ciprusi parlament). Az EU-ra mostanában a közvélemény akkor is gyanakvással gondol, ha egyébként jót akar - nézzük meg, ki a ludas most Ciprusban.

Mi a probléma?

A ciprusi bankok fizetésképtelenek. Fizetésképtelenség alatt azt értjük, hogy a ciprusi bankszektor eszközeinek (azaz a kihelyezett hiteleknek) az értéke nem fedezi a bankszektor kötelezettségeit (azaz a bankbetétek és egyéb kötelezettségeket).

A fizetésképtelenség úgy alakult ki, hogy a bankok eszközei (a bank által az ügyfeleknek nyújtott hitelek) túl sokat vesztettek az értékükből. A ciprusi bankok elsősorban a helyi illetve görög lakosságnak és vállalatoknak hiteleztek. A nehéz gazdasági helyzet miatt sok adós csődbe ment, nem fizeti a hitelét, és így most a bankok helyzete is megromlott.

Mi a probléma következménye?

Egy bank fizetésképtelensége esetén a bank hitelezői szenvedik el a veszteségeket - kivéve persze, ha valaki kimenti őket és kifizeti a bank megromlott eszközállományának értéke és a bank kötelezettségei közötti különbözetet.

A ciprusi bankok forrásszerkezete (azaz a bank hitelezőinek összetétele) olyan, hogy a bankok legfőbb forrása a bankbetétek (arányaiban kétharmad belföldi, egyharmad külföldi - főként orosz - betétesektől). A második legjelentősebb tétel a ciprusi központi banktól felvett hitelek. Egyéb források (pl saját tőke, kötvények, külföldi kereskedelmi bankok felé fennálló tartozások) elhanyagolhatóak.

Ha nem menti ki senki a ciprusi bankokat, akkor a betétesek viselik az összes kárt. Ilyenkor a betéteket zárolják, és egy hosszas folyamat után a betétesek hozzájuthatnak a pénzük egy bizonyos részéhez - a másik része pedig egyszerűen elveszik. A tömeges bankcsődök miatt a ciprusi gazdaság összeomlana, brutálisan csökkenne az életszínvonal, éhséglázadások, zavargások történek ki és sok ciprusi elhagyná az országot.

Ki menti ki a ciprusi betéteseket?

Elméletben a ciprusi állam garantálja a bankbetéteket 100 000 euró értékhatárig. Azonban a ciprusi állam pénzügyi helyzete sem túl fényes, az államcsődöt csak egy masszív orosz hitellel sikerült elkerülni még tavaly. Ciprusnak nincs pénze a betétesek kimentésére.

Itt jön a képbe az EU. Az EU-nak (pontosabban az EU-t finanszírozó német és holland adófizetőknek) nem kötelessége a ciprusi betétesek megmentése. Azonban a gazdasági katasztrófa elkerülése érdekében az EU hajlandó 10 milliárd euróval megtámogatni Ciprust - feltéve, ha a betétesek kimentéséhez szükséges összeg másik felét a ciprusiak teremtik elő.

Az EU nettó befizetői (azaz a németek, hollandok és egyéb észak-európaiak) már torkig vannak a sok (és drága) mentőcsomaggal. Ráadásul Ciprus nem is különösen fontos a saját gazdaságaik szempontjából. Ciprus helyzete annyiban is egyedi, hogy a legnagyobb betétesek a szigetország laza törvényeit offshore bankolásra kihasználó orosz üzletemberek. Az EU-tól nem elvárható, hogy ismét az északi országok adófizetőivel fizettesse ki a perifériás országok veszteségeit.

Ki felelős azért, hogy a veszteségeket a ciprusi átlagemberrel fizettetik meg?

Az EU-t különösebben nem érdekli, Ciprus honnan termeti elő a mentőcsomag ráeső részét. Az EU eredetileg azt javasolta, hogy csak a 100 000 euró feletti betéteket (azaz főként az orosz üzletemberek pénzét) adóztassák meg. A ciprusi elnök azonban nem akart 10%-nál magasabb adót kivetni az oroszok betéteire, így ahhoz, hogy a szükséges összeg befolyjon, a kisebb betéteseket is meg kell adóztatni. A fő ludas tehát a ciprusi elnök, aki hazája adóparadicsomi státuszát próbálta védeni azzal, hogy a veszteséget nem csak az orosz betétesekre hárítják. Illetve nyilván arra is gondolt, mi lenne Putyin és az orosz üzletemberek reakciója egy ilyen megoldásra.

Mi fog most történni?

Semmi pozitív. A tervet jelen formában elvetette a ciprusi parlament, bár valószínű, hogy egy módosított mentőcsomag majd át fog menni. A ciprusi gazdaság mély recesszióba kerül, bár a válság még mindig enyhébb lesz, mint a bankrendszer kontrollálatlan összeomlása esetén. A szigeten terjed az EU-ellenesség (megjegyzem, alaptalanul...) és előretörnek a szélsőséges politikai irányzatok.

Mi lenne a helyzetre a legjobb megoldás?

Jó kérdés. Várom a javaslatokat...

2 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság ciprus portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr845149135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Euró válság - Ciprus lehetőségei (változtatott) 2013.03.19. 22:49:21

Per pillanat erősen kétséges, hogy Ciprus megszavazza az EU által követelt intézkedéseket. Van más lehetősége? Természetesen van. Az első út az EU által kitalált diktátum, ahol ellopják a bankok betéteseinek a pénzét (10%-ot), cserébe kapnak €10 Mrd-t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jakabgipsz 2013.03.20. 13:16:45

Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azoktól is lopnak, akiknek a bankja nem ment volna csődbe, az sérti a magántulajdonhoz való jogot (plusz nem ösztönzi a felelős gazdálkodást).

A legtöbb bank csődbe menne, de a külföldi bankok leánybankjai valószínűleg nem, és talán a helyben, nem Görögországban befektető takarékszövetkezetek sem.
süti beállítások módosítása