HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Narancskommunizmus, bér-ÁVH

2011.06.20. 20:44 misc

Döntsd a tőkét! - és ne siránkozz, ha nem lesz munkád.

Az állítólag konzervatív, harcos antikommunista kormány gazdaságpolitikája a Munkáspárt programjából kölcsönöz elemeket: haladunk a hatósági bérmegállapítás felé. Egy most benyújtott törvényjavaslat szerint szankciók érhetik azokat a magánvállalkozásokat, akik nem kompenzálják a kormány által elvárt mértékben az adórendszer elkúrását.

A politikusokra alapból jellemző betegség az önmaguk mindenhatóságába vetett hit. Különösen igaz ez a Fidesz-kormányra - vezető kormánypolitikusok felvállaltan a putyinizmust és a kínai modellt tartják követendő példának, és az erős államról meg az állami tulajdon kiterjesztéséről álmodoznak. A politikus hajlamos azt képzelni, hogy amit ő a törvénybe beleír, az úgy van és kész. Ha a kormány kijelenti, hogy az új adórendszerrel mindenki jól jár, akkor mindenkinek jól kell járnia - ha esetleg mégsem, az csakis azért lehet, mert imperialista ügynökök szabotálják a tervet. A kormány erre felállítja a bér-ÁVH-t, ami addig veri a munkáltatókat, amíg a 2+2-re ki nem jön az 5.

Ha a bérkommandó elég durva, még az is lehet, hogy sikerül kierőszakolni a munkaadókból a béremelést. Azonban semmi sincs ingyen. Hogyan tudja egy cég a forgalom, a jövedelmezőség, a hatékonyság, stb. növekedése nélkül emelni az alkalmazottak fizetését? Nos, leginkább úgy, hogy kirúg néhányat, és az ő fizetésüket - meg természetesen a feladatköreiket - szétosztja a maradók között.

És mi lesz azokkal, akiktől megválnak? A bérkommandónak erre nincs válasza. A munkanélküliek legfeljebb közmunkásnak mehetnek el lapátot támasztani az út szélén - elvégre ki lenne olyan hülye, hogy befektessen, munkahelyet teremtsen egy olyan országban, ahol a jogbiztonság lassan Venezueláéval vetekszik? Hogyan lehet úgy üzleti tervet írni, ha nem tudod, mikor fogja a kormány az adócsökkentésnek nevezett adóemelés hatásait a munkáltatókon leverni? Hogyan tervezed meg a bérköltségeket, ha azok leginkább az udvari főalkimista pillanatnyi szeszélyeitől függenek?

Amikor a politikus szuperment játszik, hogy megvédje az embereket, azt leginkább az emberek szokták megszívni. Kiszámítható piacgazdaság, jogbiztonság kell Magyarországnak, nem állami kézi vezérlés.

2 komment

Címkék: gazdaság portfolioblogger bérkommandó

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr313001271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.06.21. 11:04:19

Ugyanmár, senki nem tagadhatja, h már csak 16% az adó.
Igaz ugyan, hogy majd az adóalapodat fogják felszorozgatni, de azt ugye már szőrszálhasogatás lenne számonkérni rajtuk.
A kukacoskodó OECD kénytelen lesz beírni a táblázatába, hogy hunhon már nem rekorder a munkát terhelő adók tekintetében, mert nem tudják, hogyan írják a 16% mellé csillagozva, hogy 300ezer hunhoni mogyoró fölött az adóalapot felszorozzák 4-gyel és annak a 16%-át kell befizetni. Jólátvertük őket.

És ha valaki megkérdezik, miért kell többet fizetni magasabb fizuval, majd jól megmondják, hogy azért, mert a gazdagoknak vanelég, róluk lehet lehúzni még. Tisztára progresszívek vagyunk.

Különben mikor veszik már észre a népek, h dikaktúra csak egyféle van. Hogy politikus csak egyféle van. És hogy nem egyéni személyiségjegyei miatt válik a politikus mindenhatóvá, hanem a pozíció torzítja ebbe az irányba a személyiségét. Bárkiét.

misc · http://misc.blog.hu 2011.06.21. 20:54:57

@Quadrille Lobster: mindig jót röhögök az olyan táblázatokon, amik kihozzák, hogy magyarországon viszonylag kicsi az adó, hiszen csak 16% az SZJA. Az USA-ban bezzeg 36% a legnagyobb kulcs.

node az a 16% is 16%*1,27 valójában, ráadásul a SZJA csak egy viszonylag kicsi szelete az 50% feletti teljes adótehernek, és akkor még nem is beszéltünk a 25%-os áfáról meg a mindenféle különadókról, amiket a végső fogyasztó fizet meg nagy részben.
süti beállítások módosítása