HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

megszorításokra várva

2011.08.17. 11:04 misc

Durva megszorítások jönnek. A szánalmas, 1,5%-os éves GDP-növekedés mellett a költségvetés számai borulnak, a hiánycél a legoptimistább esetben sem tartható.

Az idei deficit nem problémás, ugyanis az államosított nyugdíjpénzek bevételként való elkönyvelésével bármekkora hiányt el lehet takarni - nyugdíjpénzek nélkül valahol 4% felett lenne a hiány, most 2%-os többletet várunk - de 2012-re ez a kártya már nem lesz a kormány kezében. Jövőre az ideiglenes egyenlegjavító intézkedések, egyszeri tételek helyett muszáj lesz tenni valamit, amitől végre ténylegesen, tartósan és azonnal javul a költségvetés pozíciója. Az ilyen lépések (elvetemült neolib szóval: strukturális reformok) pedig általában nagyon fájnak politikailag, főként ha a kormány kommunikációja hagyományosan a "legyen minden ingyen - ne a zemberekkel fizettessék meg" tengelyre alapul.

A megszorításokat azért lesznek most különösen kellemetlenek, mert azok a Széll Kálmán tervvel már bejelentett deficitcsökkentésen felül értelmezendőek. A Széll Kálmán terv megszorításainak oroszlánrészét a kormány 2012-től ütemezte be, a jövő évi hiányterv azonban még akkor sem teljesül, ha ezek maradéktalanul megvalósulnak - a már megvágott felsőoktatáson, munkanélküli-ellátáson, rokkantnyugdíjon kívül kell találni valamit, ahol spórolni lehet. Ez biztos nem lesz népszerű - a kormánynak találnia kell valakit, aki elviszi a balhét a megszorítások miatt.

Kérdés, kit kiáltsanak ki felelősnek. Elmúltnyolcévezni másfél évvel kormányváltás után már nem nagyon lehet - ennek ellenére biztos megpróbálják -, a Fidesztől a saját holdudvar is komolyabb magyarázatot fog várni. A logikus bűnbakjelölt pedig Matolcsy lenne. A vuduközgazdász által vizionált 4-6%-os növekedés után az 1,5%-os tényleges adatot meglehetősen kézenfekvően lehet a matolcsizmus bukásaként értelmezni.

Nem mintha sajnálnám Matolcsyt, de a gazdasági lassulásért most elsősorban nem ő a felelős. A pocsék növekedést két tényezőnek köszönhetjük: a globális gazdasági környezet romlása miatt lassul a német gazdaság, így visszaesik a Németországba irányuló magyar export, ami a magyar gazdaság egyetlen húzóereje volt a válság óta, illetve a svájci frank szárnyalása az euróval szemben elviszi a háztartások elkölthető jövedelmét. Ez a két faktor a magyar gazdaságpolitika hatáskörén kívül áll, nem Matolcsy tehet róla. Az ő felelőssége inkább az, hogy a kormányváltás óta eltelt, aránylag nyugodt másfél év gazdasági szabadságharccal, ellentmondásos, ad hoc intézkedésekkel, koncepciótlan gazdaságpolitikával telt el, ahelyett, hogy felhasználták volna ez az időt (és a kétségtelenül meglévő politikai felhatalmazásukat) régóta esedékes, alapvető, de népszerűtlen reformok meglépésére. Ha ezt megtették volna, most sokkal kisebb kiigazításra lenne szükség.

12 komment

Címkék: gazdaság megszorítás portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr873159902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyilány 2011.08.17. 22:08:15

A megszorításokat azért lesznek most különösen kellemetlenek,"

Megszorítások már vannak. A bankadó, a különadó hatása a "fejekre" hullik vissza.
A különböző juttatások megvonása......
Az egykulcsos adó, mely a szegényebb réteget sújtja.
Mellyel a kormány hatalmas lyukat ütött a költségvetésen.
Újabb megszorítások?) Tessék mondani, akkor a társadalom egy nagy csoportjának éhen kell majd (esetleg ) halni? Mert már így is nagyon sokan, csak vegetálnak, hónapról-hónapra élik napjaikat.
:)

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.17. 23:33:18

@hegyilány: a megszorítások definíció alapján fájnak. kevesebbet költeni mint korábban rossz.

a mostani "megszorítások" semmik ahhoz képest, ami 2012-től jön. a széll kálmán terv kiadascsokkentesei egyrészt 2012-től vannak időzítve, másrészt még ezeken felül ua deficitcsokkentesre lesz szükség.

hegyilány 2011.08.18. 17:34:00

@misc:
Kevesebbet költeni?"
Ugyan már. Attól függ mihez viszonyitjuk. Mitől lehet már kevesebbet költeni a társadalom egy nagy csoportjának?
Akik mindennapjaikban csak vegetálnak, a rezsi számlák meg csak emelkednek.?

Persze elfogynak a téeszesített :) nyugdijpénzek (is) 2012-re.

Mit mondjak? Nem vigasztaltál meg, egy kicsit sem.
:)

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.18. 18:41:35

@hegyilány: az államnak kell kevesebbet költenie: csökkennek a nyugdíjakra, egészségügyre, oktatásra, közszolgáltatásokra, szociális ellátásra fordítható összegek. Ennek érthető módon nem fognak örülni azok, akik ezekben részesülnek.

A nyugdíjállamosítás hatása 2012-től nem javítja a költségvetés egyenlegét, úgyhogy jövőre kezdődik igazán a deficitcsökkentés (=megszorítás).

hegyilány 2011.08.18. 22:42:15

@misc:

Ugyan már! Te nem figyeled mit mond a Szijjártó Péter!

Megmondta, hogy a megszoritás szó csak a szocik szótárában ismert.

:))))))))

gabi999 2011.08.18. 23:53:22

" az államnak kell kevesebbet költenie: csökkennek a nyugdíjakra, egészségügyre, oktatásra, közszolgáltatásokra, szociális ellátásra fordítható összegek. "
Hm .
Ebböl csak 2 területet emelnék ki .egészségügy :Szerintetek Fehérváron ma mennyit kell várni 1 szürkehályog mütétre ? 14 hónapot ! Ha elveszünk még az eü töl , mennyi lesz ez ? 2-3 év ? Ja és természetesen menj el addig dolgozni és adót fizetni . Nem látsz ? a te bajod. Levágod a kezed ? a te bajod . Leesel az állásrol ? az is a te bajod. De legjobb lesz ha meghalsz mert akkor semmit se kell neked fizetni az államtól .
Könyörgök ! Térjenek már észhez ! A pogárság elég nagy része elhasznált , beteg .Ha nem elözzük meg a komolyabb betegségeket , egyre kevesebb lesz a keresö , egyre több a táppénzes vagy rokkant . A 24. órában vagyunk de még tudnánk tenni valamit , igaz ahhoz szemlélet váltás köne az "elitben " .
Oktatás : az ifjuság nagy része felsöfoku tanulmányokat szeretne folytatni . Már a 13 éves kislány is fösulis akar lenni . HURRÁ .Egyre müveltebb a fiatal . DE MILYEN ÁRON ?
Lassan nem lesz aki tüzet oltson vagy megszerelje a vizet . Mert látja a csemete maga elött a példát . Apuci , anyuci munkások , és éhenhaláshoz épp elég amit keresnek. Valakiknek érdeke volt hogy a munkának ne legyen becsülete . Illetve, az igen , csak becsülettel nem lehet fizetni a boltba . Mihelyt a munkásokat megfizetnék és stabil lenne a rendszer , nem biztos hogy annyi gyermek akarna fösulis lenni . Hirtelen vagy 10 iskolát be lehetne zárni .
Legalábbis alulrol igy látszik .

márta)) 2011.08.19. 00:03:02

Nyugdijakra, egészségügyre, oktatásra, hogyan költenének már kevesebbet.
Az egészségügy. az oktatásügy- a cigányságügye kormányokon átivelő megoldatlan probléma.
Haldoklik az egészségügy már most is. Nem azért távoznak tömegével az orvosok külföldre, mert sok pénzt (pumpál) a kormány bérekre, fejlesztésre, stb.
Az a nagy probléma, hogy a Matolcsynak "lövése sincs a gazdasághoz".
Nem árulok el titkot, hogy a közszférában évek óta be vannak fagyasztva a bérek.
Most pedig szinte minden plusz juttatás megvont a kormány.
Mit lehet még ezekről a területekről elvonni???

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.19. 00:38:34

@gabi999: @márta)): az állam kiadásait csökkenteni muszáj lesz, mert egészen egyszerűen nincs pénz mindenre. Ha az általam felsorolt területek egyikről sem szeretnétek pénzt elvonni, mutassátok meg, honnan máshonnan lehetne.

Ha a kormány csökkenti az egészségügyre, oktatásra, stb.-re jutó állami forrásokat, az amúgy sem túl magas színvonal további romlását csak úgy lehet megelőzni, ha a kieső állami pénzek helyett magánforrásokat vonunk be. Ez valamivel hosszabb időtávon nehezen elkerülhetőnek tűnik, érdekes azért lesz, mert a Fidesz ellenzékben hangosan ellenzett minden erre irányuló kísérletet - meglátjuk, mit tudnak most tenni, hogy ők vannak kormányon.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.19. 00:42:20

@gabi999: én támogatnám a felsőoktatás "ingyenességének" megszüntetését (valójában most sem ingyenes, csak nem közvetlenül, hanem az adókon keresztül fizetünk érte). Hosszabb távon ha a kormány csökkenti az egyetemek támogatását, a színvonal csak akkor nem csökken, ha az így kieső pénzt a hallgatók befizetéseiből pótolják - itt azonban a fentebb felvázolt problémába ütközik a Fidesz, nevezetesen abba, hogy ellenzékben a tandíj bármilyen formáját elutasították.

márta)) 2011.08.19. 21:58:57

@misc:
További elvonások.) Ugyan mikor igy is romokban az egészségügy.
Nem kellett volna bevezetni az egykulcsos adót, legalább abból a kieső bevételből nem keletkezett volna egy hatalmas lyuk) a költségbetésen.

márta)) 2011.08.19. 22:02:32

A 98%-os különadót, amivel, állitólag a nagykutyákat büntette" a kormány.
A mai napig nem fizette be minden érintett.
Szóval a kormány, a felső tizezertől nem igazán szedi be az adókat, a pénzeket.
Tessék! vezessék be a vagyonadót) az igazán gazdag emberek, járuljanak hozzá az államadósság törlesztéséhez.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.21. 10:22:19

@márta)): a 98%-os különadó más nagyságrend, abból csak pár tízmillio forint pluszbevétele lenne az államnak, ráadásul egyszeri tétel, ergo a száz milliárdos résen nem segít.

amúgy meg magyarországon már így is a világ egyik legnagyobb adóterheleset nyögjük, meddig akarnád még az adókat emelni? a probléma az, hogy az állam túl sokat költ, ezt nem lehet adóemelessel megoldani.
süti beállítások módosítása