HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Reaganomics vs matolcsizmus

2011.06.29. 20:43 misc

A 60 éves kínai-magyar barátság éltetése után Orbán most Reagan-szobrot avat - a kontraszt már itt is megmosolyogtató, de az igazán röhejes az, ahogy a Fidesz önmagát Reagan ideológiai örököseként próbálja látni. Valójában a Fidesz elmúlt egy éve éles ellentéte mindannak, amiben Reagan hitt.

Ronald Reagan a stagfláció időszakában, 1981-ben lett elnök, és gyorsan rendben rakta a súlyos problémákkal küzdő amerikai gazdaságot. Gazdaságpolitikájának, a "Reaganomics"-nak a négy alappillére a dereguláció, az infláció megfékezése, az állami költekezés visszafogása és az adóterhelés csökkentése volt. Orbán - na meg a vuduközgazdász Matolcsy - mind a négy elvnek pont az ellenkezőjét vallja.

1) Dereguláció. Reagan a piacgazdaságot torzító állami szabályzás visszavágásában hitt - Orbánék kedvelt eszköze pedig a hatósági árazás, az államilag előírt béremelés és a kézi vezérlésre kapcsolt gazdaság. Nézetkülönbségüket legjobban talán a híres Reagan-idézet:

"Government is not a solution to our problem, government is the problem."

és az erős államról alkotott orbáni víziók kontrasztja illusztrálja.

2) Infláció. Reagan leglátványosabb sikere az olajárrobbanás okozta durva infláció letörése volt - Orbánék az inflációs cél megemelésére célozgattak, és megpróbálták eltávolítani az árstabilitást komolyan vevő jegybankelnököt, Simor Andrást.

3) Állami kiadások csökkentése. Hiába beszélt sokat a Fidesz az állami újraelosztás csökkentéséről és a kiadások megvágásáról, valódi megtakarításokat nem igazán látni - eddig inkább új adókkal és a magánnyugdíjpénzek államosításával tömték be a költségvetés lyukait. Ha a kormány tényleg közmunkaprogramokkal tervez egymillió új munkahelyet létesíteni, akkor az állami kiadások várhatóan a jövőben sem tudnak jelentősen csökkenni.

4) Adócsökkentés. "Igen, ez megvolt!" - kiáltanánk fel, de sajnos mégsem - bár a Fidesz az SZJA-kulcsokat csökkentette, az így kieső bevételeket nem kiadáscsökkentéssel, hanem a különadókkal fedezte. A különadók pedig végső soron nem a marslakókat terhelik, hanem a megadóztatott cégek ügyfeleit, alkalmazottait, beszállítóit és tulajdonosait - a magyar gazdaságot sújtó adóteher (ami egyébként a világon az egyik legmagasabb) így nem csökkent az SZJA-változás ellenére sem.

A Reaganomics évtizedes jólétet hozott Amerikának - a matolcsizmus vajon hogy fog beválni?

1 komment

Címkék: gazdaság portfolioblogger reaganomics

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr423025618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszora 2011.06.30. 20:03:32

Hát pl. a tőzsdén is néha az a helyzet hogy venni kell a részvényt, máskor meg ugyanazt a részvényt eladni, így megy ez :)

Azt csak amatőrök képzelik, hogy léteznek olyan megoldások, amelyek mindig minden körülmények között garantálják a sikert, ha ilyen lenne, nyilván mindenki azt csinálná, és a közgazdászok sem vitatkoznának azon, hogy adott szituációban mit is kellene tenni :)

Különben ha a jegybank valaha komolyan vette volna az árstabilitást, akkor már árstabilitás lenne :)
Erről csak beszélni szokás :)
süti beállítások módosítása