HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Liberalizmus Magyarországon?

2010.08.10. 23:07 misc

Milyen liberalizmus lenne kívánatos Magyarországon? Tényleg, milyen? Teljességre egyáltalán nem törekedve, néhány dolog, ami eszembe jut.

-az állami egészségbiztosítás átalakítása, a mindenkire kiterjedő, nem piaci alapon, hanem a bejelentett jövedelem alapján árazott egészségbiztosítás megszüntetése, átállás magán-egészségbiztosítókon alapuló rendszerre. Törekedés a kórházak és egyéb egészségügyi szolgáltatók privatizálására fair áron, amíg ez nem lehetséges, piaci alapú elszámolás az egészségbiztosítókkal. Az egészségbiztosítást megfizetni nem tudók számára szociális alapon minimálszolgáltatás megrendelése a biztosítóktól.

-a nyugdíjreform kiszélesítése, a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hiányos szabályzás kiegészítése. A nyugdíjpénztárak versenykorlátozó magatartásának felügyelete és szankcionálása, a szabályzás (különösen a pénztárváltás) egyszerűbbé és átláthatóbbá tételével a piaci verseny erősítése. Elkötelezettség az állam nyugdíjellátásban betöltött szerepének leépítése mellett. Fix nyugdíjkorhatár eltörlése, a nyugdíjba vonulás időpontja alapvetően egyéni döntés eredménye kell, hogy legyen. Szociális alapon minimális nyugdíj biztosítása azoknak, akik pénztári befizetéseik alapján nem jutnának nyugdíjhoz (mert pl alig volt bejelentett munkájuk). Korengedményes- és rokkantnyugdíjak erős felülvizsgálata és leépítése.

-a MÁV felszámolása, a sínhálózat állami tulajdonban tartása mellett a vasúti teher- és személyszállítás privatizációja. A BKV finanszírozásának rendezése, a fővárossal megfizettetni a megrendelt szolgáltatásokat (pl nyugdíjasok és diákok ingyenes/kedvezményes utaztatása). A BKV piaci alapú üzemeltetése annak felismerése mellett, hogy a tömegközlekedés jelentette pozitív externáliát a fővárosnak és az államnak meg kell fizetnie.

-a vállalkozások adóterheinek, különösen a foglalkoztatást terhelő járulékok csökkentése, az "adóverseny" figyelembe vétele.

-a pazarló állami nagyberuházások, különösen a 4-es metró leállítása. Fel kell ismerni, hogy a gazdaságtalan metróprojektbe eddig beleölt milliárdok nem indokolják további pénzek értelmetlen elköltését.

-a mezőgazdaságra és a termőföldvásárlásra vonatkozó szabályzás liberalizálása, a mezőgazdaságba különféle szociális és kulturális okokkal történő beavatkozás megszüntetése. Versenyt torzító állami és EU-s támogatások felülvizsgálata.

-az államilag támogatott felsőoktatási helyek számának csökkentése, intézmények akreditációjának felülvizsgálata. A felsőoktatási hallgatóknak hozzá kell járulniuk az oktatás költségeihez. Esetleg állami garancia felajánlása diákhitelekhez.

-a versenysportok állami támogatásának megszüntetése.

-a könnyűdrogok fogyasztásának, előállításának és kereskedelmének legalizálása (és az alacsony árérzékenységet kihasználva -tehát nem erkölcsi alapon!- megadóztatása). Egyéb drogok fogyasztásának dekriminalizálása, hosszú távon könnyűdrogokhoz hasonlóan teljes legalizálása.

-homoszexuális pároknak ugyanazon jogok megadása, amivel a hetero kapcsolatban élők rendelkeznek.

-a holokauszt illetve a kommunista diktatúra bűneinek tagadását tiltó törvény eltörlése. A szólásszabadság a hülyékre is vonatkozik.

-tévé- illetve rádióadók állami támogatásának megszüntetése. A frekvenciák és sugárzási jogok kiosztása átláthatóan, piaci alapon (aki a legtöbbet adja érte, azé) kell, hogy történjen.

-az államilag támogatott MAHASZ-maffia felszámolása, szerzői jogi szabályozás újragondolása.

4 komment

Címkék: liberalizmus nyugdíj egészségügy libertarianizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr552213471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.08.12. 19:57:23

s ha megtanultátok minden szavát s még alkalmazni is tudjátok ,akkor rendben lesz

Nadiposzi (törölt) 2010.09.17. 23:20:17

"A szólásszabadság a hülyékre is vonatkozik."
Te vagy rá az élő példa. Ezt a sok okosságot egy kissé megfakult, cirka 12 évvel ezelőtti MANCS-ból ollóztad össze?
Vagy magadtól vagy ekkora rosszcsont?
süti beállítások módosítása