HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Nem akar valaki fogadni...

2011.03.29. 20:40 misc

...hogy 50%-os alkotmányos adósságkorlát ide vagy oda, 2014-ben nem lesz alacsonyabb a GDP-arányos államadósság, mint ma? A nyugdíjállamosítás és az esetleges jövőbeli számviteli forradalmak hatásai nem számítanak.

Az államadósság csökkentése nemes célkitűzés, és Orbánnak ezt az unalmas közgazdász-érvek helyett sikerült kurucos mázba csomagolnia gazdasági szabadságharc címén, ami akár ügyes politikai húzás is lehetne. A gond csak annyi, hogy az eltelt lassan egy év alatt a kormány kristálytisztán demonstrálta, hogy képtelenek az adósság csökkentéséhez elengedhetetlen, de népszerűtlen kiadáscsökkentő intézkedéseket meghozni. A bevételek növelésére a már egyébként is halálra adóztatott, a világ egyik legnagyobb adóterhét nyögő magyar gazdaságban nincs sok tér.

Az adósság "kinövéséhez" szükséges 5-6%-os növekedést pedig az udvari főalkimistán kívül senki sem gondolja komolyan.

7 komment

Címkék: gazdaság adósság portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr182783135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.03.29. 22:15:58

Számviteli forradalom pedig lesz. Az a baj, hogy egyszerre űznek csúfot az Alkotmányból és a közgazdaságtanból. Az Alkotmány nem arra való, hogy a választási kampánybeszédeket beleírjuk, a közgazdasági törvényszerűségeket pedig nem lehet erőből megváltoztatni. Attól nem lesz jobb a helyzet, ha a nekünk tetsző számot írjuk a rubrikába a valóság helyett.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.30. 13:22:33

@Pénzkereskedő:
"Attól nem lesz jobb a helyzet, ha a nekünk tetsző számot írjuk a rubrikába a valóság helyett."

Sajnos de.
Ha azt tudják kommunikálni, h nekünk jó, akkor a népek elfelejtenek elégedetlenek lenni. Akinek rosszabb, elszigeteltebbnek érzi magát és nem tud az általános gazdasági helyzetre hivatkozni. Akinek meg nem rosszabb, nem tud mire hivatkozva szolidarítási-tüntetni.

Épp most írtam odahaza a lengyel GDP esetéről, amiről most derült ki, hogy kicsit elszámolták. Így persze mindjárt más a döglött macska fekvése, mind a GDP-arányos adósság, mind a hiány tekintetében. De mivel eddig úgy tudták, h nekik nő egyedül a gazdaságuk az EU-ban, nem voltak elégedetlenek.

Szerintem a főalkimista erősen jegyzetel és az amazonon megrendelt minden behaviourista szakkönyvet, amit csak talált.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.04.01. 11:35:29

Az államadósság csökkentése szép és jó dolog, csak sajonos rossz irányból közelít a kormány. Az adósság mértéke ugyanis nem ok, hanem következmény, mégpedig a túlságosan magas állami újraelosztás következnénye. Mivel ehhez a kormány csak kis mértékben nyúlt, és a csökkentés nagy részét extra adók, illetve a magánnyugdíj pénzek állják, egyértelmű volt, hogy ha csökken is a hiány, az kevéssel és csak időlegesen. A problémát én ott látom, hogy a kormány részéről nincs igazán vita a módszerről, csak a mértékről. Így ha újra emelkedig a hiány, akkor igen valószínűtlen, hogy kiadáscsökkentéssel próbálnák orvosolni. Tetézi a bajt ez a cikk:

www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/allamadossag-csokkentes-es-munkahely-teremtes-barmi-aron

Az általam leírtak fényében a "bármi áron" szófordulat igen aggályos, de a problémás rész az ez:

"A magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a növekedés még nem feltétlenül teremt új munkahelyeket. Tehát - folytatta - munkahelyteremtő jellegű gazdasági növekedésre van szükség. Hangsúlyozta, hogy vannak olyan rétegek, amelyek az innováción alapuló gazdasági növekedésbe nem tudnak bekapcsolódni, rossz szociális helyzetük, alacsony képzettségük vagy életkoruk miatt.

Az államnak ezért kiemelt szerepe lesz a közmunkák szervezése terén - vélekedett Orbán Viktor. Arra kell törekedni - mondta -, hogy kevesebben éljenek segélyből, és ha a piac nem ad munkát, akkor adjon a közmunka rendszere."

Ha ezt komolyan vesszük, akkor a következő jövőképpel szembesülünk: egy olyan államot épít ki a kormány, ahol bizonyos szektorokat különadó súlyt, míg a munkanélküliség egy (nagy) részét a közmunkaprogram szívja fel. Ilyen gazdasági környezet már volt a Kádár-rendszer végén, és emlékeim szerint az nem csökkentette az államadósságot.

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.01. 19:39:25

@stoic79: a közmunka lényegében a munkanélküli segéllyel egyenlő. A munkanélküliségi ráta kozmetikázásán kívül semmilyen pozitív hatása nincs annak, hogy segély (vagy rokkantnyugdíj) helyett közmunkaprogramokkal tartják el az adófizetők a társadalom egy jelentős részét.

az újraelosztás csökkentése a másik jól hangzó célkitűzés, ami nem fog megvalósulni. Az újraelosztási ráta csökkentése egyenlő a GDP-arányos állami bevételek csökkentésével, amire nincs meg a politikai elhatározás - a mostani állítólagos SZJA-csökkentést is új adók ellensúlyozták.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.02. 15:14:28

Az adósság kinövésében reménykedett az előző garnitúra is. Sajnos a magyar gazdaság fundamentálisan gyenge. Bár mi szeretjük magunkat egy vállalkozó szellemű, lehetőségeket kereső, jég hátán is megélő, szorgalmas és okos népnek látni, 20 év alatt nem tudott kiépülni az a magánszektor, ami az 5-6 % éves növekedés forrása lehetne. Nyilván 2014-ig sem lesz más a helyzet, úgyhogy nem fogadok veled.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.04.02. 15:19:11

@SCUMM: Bizonyos tekintetben a közmunka rosszabb. Egyrészt a kiadási oldal magasabb, mint a segélynél (a magas minimálbér miatt), másrészt a kiadás/bevétel arány ismeretlen, azaz nem lehet tudni, hogy most az adott munkát nem lehetett volna-e hatékonyabban elvégezni. Ez utóbbi azért problémás, mert minden egyes esetben az ügy résztvevői (a "közmunkás", illetve a mináltató, ami az állam vagy az önkormányzat) egyáltalán nem érdekeltek a hatékonyság növelésében, ugyanis az önkormányzat/állam nem a saját pézét költi, a munkavállaló pedig nem kap extra bevételt, ha jobban dolgozik. Tulajdonképpen ez szép példa a "törött ablak" tévhitre.

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.02. 22:08:15

@stoic79: a közmunkánál a hangsúly nem az outputon van, az kvázi melléktermék, így nem meglepő, hogy a hatékonysága messze elmarad a "normális" munkavégzéstől.

Aki segélyt kap közmunka helyett, az legalább tud mellette feketén dolgozni. A feketemunka sokkal közelebb van a munkaerőpiachoz, mint a közmunka.
süti beállítások módosítása