HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Abrakadabra, munkahelyek

2011.04.14. 19:02 misc

Feldühített:

"Ezzel párhuzamosan a kabinet 2014 végére 300 ezer új munkahelyet hozna létre"

Tessék megérteni, a munkahelyeket nem a kabinet hozza létre, nemhogy 300 ezret, egyet sem. A munkahelyeket magánvállalkozások hozzák létre, nem szociális jótékonyságból, nem azért, mert így akarnak hozzájárulni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének sikeréhez, hanem azért, mert tulajdonosaik számára értéket (értsd: profitot) termel az új alkalmazott munkája. A kabinet feladata csupán annyi, hogy félreálljon az útból, ne akadályozza meg a magánvállalkozásokat a munkahelyek létrehozásában - jogi bizonytalansággal, magas adókkal, túlzott szabályozással: gazdasági szabadságharccal, különadókkal, hatósági árszabályozással.

A munkahelyteremtéshez mindössze ezt a pofonegyszerű összefüggést kellene megérteni.

8 komment

Címkék: gazdaság munkahelyek portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr432826420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.14. 19:07:04

Márpedig ők akkor is azt hiszik, hogy ami eddig itt volt, az nem elég szabályozás (nem bűnrossz, hanem nem elég). És a hiba, amit elkövettek, a túlzott önkontroll a társadalomirányításban, hogy visszaofgták magukat mindenfajta "liberális" eszmék miatt.
Különben meg mekkora bátorság kéne ahhoz, hogy a bajban félreálljanak, és ne próbáljanak valamit látványosan bütykölni?

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.14. 19:16:01

@Quadrille Lobster: a politika hajlamos az aktivizmusra - ha az emberek nyögnek a magas munkanélküliség miatt, akkor a politikusok szeretnének valami látványos bütyköléssel úgy tenni, mintha dolgoznának a problémán. Például látványos grafikonokat bemutatni arról, hány millió munkahely teremtéséről döntött a kormány. Mintha a jóléthez csak annyi kellene, hogy a kormány eldönti, hogy mostantól jólét lesz, mertkülönben.

gabi999 2011.04.14. 20:54:52

Mér ? Mi a baj ? Olyan jól megfogalmazták !
Lesz 150 e közmunkás ! 4órába , csökkentett munkaidövel , csökkentett pénzel , csökkentett jogokkal (pl nyugdij idö számitás ) Nesze semmi fogd meg jól .
Meg csunyán néznek a gazdaságra , s félelmében egyböl kifehéredik . ( Hála áldásos tevékenységüknek pont az ellenkezö irányba tartunk .
De a statisztika , szent és sérthetetlen .
Az a MUKODJ csak Uri Gellernél mükszik , itt nem. Nem magyarázta el az édes ... hogy ez nem igy müködik . Vagy inkább . IGY nem müködik !

Állásrafal 2011.04.14. 23:53:54

Számomra az a furcsa, először tudatni kellene az emberekkel, hogy milyen jó ötletet találtak annak a megoldására, hogy a rokkantnyugdíjasok visszakerüljenek a munka világába, mert ez számomra így értelmezhetetlen. A munkanélkülivé váltak csak 3 hónapig kapnak segélyt, utána mitől lesz munkahely, attól, hogy előbb kerülnek az utcára, ja bocs, nem az utcára, hanem a homályba, mert láthatatlan helyre kerülnek, nem tudom hová. A rokkantnyugdíjasok kapnak 4-5 órás közmunkát először, éljen meg belőle, hová kerül, ő is számomra a homályba. 30-40 év munkaviszony után olyanok, akik eddig is alig tudtak megélni, most munkanélkülikánt, mert nyugdíjra nem számíthatnak, hová kerülnek, számomra a homályba. Tiszta képet szeretne végre mindenki, látni, hogy mire megy ki a játék, mert itt emberéletek a tétek.

piir (törölt) 2011.04.15. 10:20:13

"Egy tervgazdaságon edződött bürokrata viszont abban hisz, hogy ha az állam munkahelyet teremt, akkor azzal az összes munkahely száma is nőtt - míg ha csak segít valakinek visszakerülni a piacra, az olyan bizonytalan dolog. Aki a tervgazdaságot szokta meg, annak nem triviális, hogy a kínálat javítása új munkahelyeket hoz létre." (Scharle Ágota interjú, MANCS 2011. február 17-i szám)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.15. 12:24:41

@Piir:
Egyszer sikerült ellátogatnom egy beszélgetésre, ahol azóta nyugdíjazott tervgazdasági szakemberek büszkén nosztalgiáztak azon, hogy egykor milyen volt a Tervhivatal. SZámomra meglepő és bizonyos fokig megható volt, mekkora lelkesedéssel beszéltek róla. Azok az egyének VALÓDI jóakarattal bütykölték anno a gazdaságot. És a hibát abban látják, hogy nem sikerült átnyomni a terveket változatlanul a bürokrácia többi részén, meg hogy a politikusok mindenbe belerondítottak.
Borzasztó szelektív a memória.
És ijesztő volt látni, hogy nem a végtelen rosszindulat, hanem a jóakarat és az ifjonti lelkesedés vezette őket is.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.18. 07:50:42

Abszolút igazad van. Ráadásul ebben a "teremtsünk munkahelyeket" lelkesedésben feledésbe merül az a lényeges szempont, hogy nagyon komoly problémák vannak a munkaerő kínálati oldalon is.

Nyilvánvaló, hogy ha a jó tündér a 300 000 munkahely létrehozása érdekében a magyar gazdaság jelenlegi foglalkoztatási szerkezetét beszorozná 1,2-vel (a nem minimálbéres versenyszféráról beszélek, ahol jelenleg kb 1,5 M ember dolgozik), vagyis minden öt meglévő állás mellé képződne egy hatodik, akkor ezek számottevő része üresen maradna, mert nem lenne, aki betöltse őket. És ez még egy egészségesebb (bár nyilván erősen hipotetikus) keresleti bővülés lenne, mint a ki tudja milyen szektorban működő, ma még ismeretlen új vállalkozásoktól várni a munkahelyeket.
süti beállítások módosítása