HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Dollárhitel forintalapon

2011.07.11. 19:39 misc

Egy humoros idézet az index Pénz beszél rovata alatt a kommentekben spontán kialakult közgazdasági konferenciából:

kínai, vagy arab országbeli támogatottsággal be lehet vonni rengeteg dollárt lakossági hitelezés céljára szigorúan és kizárólag forintalapon

A humor persze az benne, hogy az illető mindezt komolyan gondolta. Némi jóindulattal rá lehet fogni, hogy rengeteg dollárnak megfelelő forintra gondol a kommentelő, bár így az nem világos, miért akarnának a kínaiak vagy az arabok forintalapon hitelezni.

Ennek kapcsán (na meg a többi komment okosságait elnézve) az jutott eszembe, hogy érthetetlen, miért nem lehet a középiskolákban legalább minimális óraszámmal valamilyen pénzügyi alapismeretek tárgyat oktatni. Az elmúlt pár év történéseinek fényében talán nem teljesen elvetemült felvetés, hogy érdemes lenne a diákoknak hallaniuk pár dolgot a hitelfelvételről, megtakarításról meg általában a piacgazdaság működéséről, mondjuk a csonka metafórák gyönyöreinek kielemzése helyett.

Ennek ellenére szinte egyáltalán nem hallani ilyen kezdeményezésekről. Kár. Inkább elfogadjuk alapértelmezésként, hogy az iskolák nem taníthatnak igazán hasznos és aktuális ismereteket...

11 komment

Címkék: oktatás gazdaság portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr773058457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.11. 20:00:42

El tudod képzelni, hogy mit akarna tanítani a többség piacgazdaság helyett? Hiszen épp most bontogatják le, hogy megint kézi vezérlés alá helyezzék. Mer' ők olyan okosak.
De tényleg. Ha pénzügyi ismeretet tanítanának helyi erők, akkor rothschild-féle kizsákmányolás, a helyi pénz gyönyörei és mondjuk a "kapitalizmus" szó napi kétszeri közös gyűlölete menne be a tananyagba. (a'la Orwell, természetesen)
Esetleg a töritanár által benyalt éppen soros piramisjáték csodájára hívnák fel a figyelemt és a gyerekek még iskolában szembesülnének az első spekulációs buborékukkal :D

gabi999 2011.07.11. 23:08:30

Közép iskolákba tanítani ? Ha az SzKI ket is ideérted akkor jogos . Nehogy valaki szeret 1 szakmát , ne jusson alapvetö ismeretekhez . Nekem csak szakmám van, 40 éves koromig fogalmam se volt , mi , hogy , miért történik a gazdaságba .Én óvatos voltam , nem vettem fel devizahitelt . De sokan belecsúsztak. Hiba volt . Hogy a következö generációk ne hibázzanak INTENZIV képzés kéne . Mindent bemutatni, mindenböl 1 kicsit. Azt ha érdekli az ifjuságot , utánna néz jobban . De az alapokkal legalább tisztába van, mert szvsz itt kb a fél ország pénz ügyi analfabéta ( velem eggyütt ) .-

misc · http://misc.blog.hu 2011.07.11. 23:54:31

@gabi999: a "középiskola" fogalom elvben minden olyan oktatási intézményt takar, ahol az ember 14-18 éves kora között tanul... legalábbis én így értettem. Természetesen az a jó, ha az alapvető pénzügyi ismeretek mindenkihez eljutnak.

misc · http://misc.blog.hu 2011.07.12. 00:04:03

@Quadrille Lobster: én mondjuk megelégednék ennyivel:

1) ha van fizetőképes kereslet, akkor lesz kínálat is
2) az állam a pénzt, amit elkölt, nem a marslakóktól szerzi, hanem az adófizetőktől szedi be
3) aminek a nevében Zrt, Kft, Bt meg hasonlók vannak, az nem jótékonysági intézet, hanem profitorientált vállalkozás

szerintem ezzel a 3 ponttal elég nehéz vitatkozni, és rengeteget segítene, ha ez mind a 10 millió állampolgárban tudatosulna :)

is 2011.07.12. 08:04:19

azt mondja a csávó, hogy a svájci frankot, ami most ugye kurva drága, meg a kamata is magas, cseréljük le USD-re, mint hitelfinanszírozó valutára, mert annak 0 a kamata, és olcsó.

amit nem ért a csávó, hogy 15 éves lakáshitelnél mindegy, mert amikor megszűnik a felvétel, és átállnak a tömegek törlesztésre, akkor az automatikusan tolja felfelé az árfolyamot (visszaváltás), és a kamatot is (a törlesztéssel eltúnik a hitelpénz a gazdaságból, tehát egyre kevesebb pénz lesz, tehát drágul). egyébként is pont azt várjuk az USA-tól, hogy ott is beindul a kamatemelési ciklus.

misc · http://misc.blog.hu 2011.07.12. 08:49:39

@is: ennek nincs értelme (eladósodni pl drága devizában jó), de mindegy, szerintem nem ezt mondja. Ő dollárhitelt szeretne felvenni forintalapon, ami a fából vaskarika esete :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.12. 21:59:07

@is: "15 éves lakáshitelnél mindegy, mert amikor megszűnik a felvétel, és átállnak a tömegek törlesztésre, akkor az automatikusan tolja felfelé az árfolyamot (visszaváltás), "

Ez logikailag teljesen igaz, de azért azt megnézem, hogy a hunhoni lakáshitel-állomány érdemben megmozgatja a dollár-árfolyamát.

A frank és yen esetében globális carry trade volt 2008 előtt (főleg a yen), az tudott hatást gyakorolni az árfolyamra.

Ettől függetlenül oktondi az átváltás gondolata. árfolyam-kockázat ott is van.

Bár lehet, h kötött dollár-árfolyamra tér hunhon :D Vagy a jüanhoz rögzítünk, ami majdnem ugyanaz, csak még annál is átláthatatlanabb.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.12. 22:10:09

@misc:
Nem akarom én hozni a rossz hírt, mert egyszer még lelősz érte, de:

Tudod hány olyan Zrt Bt és mittoménmi végű cég van, ami 100%-ban egy minisztérium, önkormányzat, etc. birtokában van és (a bújtatott munkanálküliség fenntartásán kívül) egyetlen funkciója van: hitelt felvenni, amit a minisztérium elkölthet, amikor megvágják a költségvetését (meg akkor is, amikor nem). Mert ugye amögött de facto állami garancia van, de mégsem állami hitel, ergo nem jelenik meg az egyenlegen.

Ha most egy tündér kiszámolná (mert más nem fogja) és kiderülne, hogy ez a hitel 30-50%-kal megdobja az államadósságot NEM lepődnék meg.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.07.13. 07:55:21

Különböző fórumokon az elmúlt három évben én is sok vitának tanúja-résztvevője voltam, ami a fenti probléma körül forgott. Röviden ezek az emberek tagadják az árfolyamkockázat létezését, vagy legalábbis azt, hogy ezt a kockázatot, AMENNYIBEN EZ SZÁMUKRA HÁTRÁNYOS, jogos lenne velük szemben érvényesíteni.

Igazából nem tudtam eldönteni, folyamatosan vaccillálok a két álláspont között, miszerint: a) ezek az emberek tényleg ennyire hülyék, b) nem hülyék ők, csak ez egyfajta policy kampány annak érdekében, hogy a saját anyagi terheiket valaki más nyakába varrják.

A lakosság és önkormányzatok magunk előtt görgetett svájci frank tartozás-tömege még mindig beláthatatlan kockázatot jelent az egész magyar gazdaság számára. Egyelőre dicséretesen konzervatívak az adósmentő ötletek, de attól tartok, komoly támogatottsága lenne egy ennél radikálisabb, az érintetteket közpénzből jól kistafírozó programnak. Az értelmes kommentelők, ha elég sokan vannak és elég hangosak, elérhetnek valami olyasmit, ami az egyszerű közdasági alapelvek hatályának hivatalos felfüggesztésével egyenértékű. Első körben visszamenőlegesen, de aztán majd indul a lobbi, hogy a jövőben is lehessen látszólag olcsó hitelből bulizni.

A "moral hazard" kifejezést pedig majd ünnepélyesen törlik a közgazdasági szótárakból.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.13. 13:59:07

@zombizan:
"folyamatosan vaccillálok a két álláspont között, miszerint: a) ezek az emberek tényleg ennyire hülyék, b) nem hülyék ők, csak ez egyfajta policy kampány annak érdekében, hogy a saját anyagi terheiket valaki más nyakába varrják. "

:D

Egyrészt ugye is-is.
Másrészt pedig ezt a két álláspontot némi önmeggyőző önáltatással leöntve gyakorlatilag cáfolhatatlan elegyet kapsz - azaz mir ebefejezi az üvültést, már ő maga is meg van győződve róla, hogy igaza van.

Attól függ, hogy a "jogos" szót milyen értelemben használjuk.
Ami az érvényes jog szerint úgy van - hát ez tuti nem.
Vagy ami jobban esik.

Szerintem a "jog" szót teljesen elinfláltuk, csak ma reggel a 3. olyan bejegyzést olvasom, ahol a kapott privilégiumokat (aka szerzett jogok) együtt emlegetik a szabadságjogokkal és értetlenkednek, hogy ez milyen fura... Járni jár, csak nem jut.

misc · http://misc.blog.hu 2011.07.13. 21:19:43

@Quadrille Lobster: ez igaz, ilyen pl a Máv Zrt.

pontatlanul fogalmaztam amúgy, nonprofit kft-k is vannak, bár a filantróp szándék ezek esetében sem garantált.
süti beállítások módosítása