HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

Líbiáról

2011.03.20. 17:20 misc

Általánosságban nem tartom jó ötletnek a katonai beavatkozásokat. Hiába a magasztos eszmék és az őszinte, jó szándékok, fegyverekkel nehéz egyszerre működőképes és úgy-ahogy demokratikus államot építeni egy diktatúrából. Kitűnő példa erre Afganisztán, ahol hiába volt minden adott egy "igazságos háborúhoz" - széleskörű nemzetközi felhatalmazás, és egy kellően gonosz, de elég gyenge ellenfél - a NATO-csapatoknak rá kellett jönniük, hogy a tálibok elűzésével még közel sem ért véget a küldetés - és most, 10 évvel, több tízezer halottal és ezermilliárd elköltött dollárral később sem világos, hogy mikor fog.

A fentiek ellenére a líbiai akció megítélése közel sem egyértelmű. A nyugati koalíció megszerezte az ENSZ BT beleegyezését, bírják az Arab Liga támogatását (bár ők elég sunyi módon mintha próbálnának visszatáncolni), és a líbiai felkelők is úgy tűnik, igénylik a katonai támogatást. A Cameron-Sarkozy páros előtt nem nagyon állt jobb lehetőség: ha tétlenül végignézik, amint a kadhafista erők halomra lövik Bengázi lakosságát, jó eséllyel ugyanazok mondanak rájuk kígyót-békát, akik most az intervenció ellen beszélnek. Ruandában és Boszniában nem avatkozott be a nyugat - meglett az eredménye. Szomáliában, Afganisztánban és Irakban beavatkozott - annak is.

Rögtön hallani persze a szokásos hangokat, hogy a beavatkozást a líbiai olajkincs megszerzése motiválja, hiszen Bahreinben, Jemenben, Elefántcsontparton, Sri Lankán meg még ki tudja hol is beavatkozhatnának, mégse teszik - mert ott nincs olaj!

Ez nevetséges érv. Az olajat legegyszerűbb úgy biztosítani, ha az ember megvásárolja azt egy baráti diktátortól, aki boldogan kiárusítja országa természeti erőforrásait némi offshore vagyonért cserébe. Viszonylag demokratikus országokkal sokkal nehezebb tárgyalni. Európa országai közül Olaszországnak fűződnek komolyabb érdekei a líbiai olajkitermeléshez, talán nem meglepő, hogy az olaszok nem különösebben lelkesek az akcióval kapcsolatban. Ha Európa valóban csak az olajellátását akarná biztosítani, sokkal értelmesebb lenne a másik oldalon, Kadhafi mellett beavatkozni.

Túl gyorsan változik a helyzet ahhoz, hogy bárki konkrétabb jóslatokba merjen bocsátkozni. Van arra esély, hogy happy enddel végződjön a történet - a légicsapások meggyőzhetik Kadhafi zsoldosait, hogy inkább máshol keressenek munkát, a kadhafitlanított Líbia pedig elindulhatna a demokratizálódás útján -, de az is elképzelhető, hogy az ország de facto kettészakad, és inkább egy Szomália-szerű failed state jön létre. A beavatkozás nem gondolom, hogy ronthatna a helyzeten, de jó eséllyel nem is javít rajta sokat - és ekkor pedig kár pazarolni a darabonként 100 millió forintos tomahawkokat.

5 komment

Címkék: politika líbia beavatkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr422756355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.03.20. 18:15:09

Nos ha szeretnél néhány konkrét jóslatot:
A lázadók szenvedéseiről, és nehéz helyzetéről fognak szólni a hírek, és nemsokára bejelentik, hogy sajnos szárazföldi hadműveletek nélkül nem lehet a kadhafitlanitást véghezvinni. Hosszú és véres polgárháború lesz.

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.20. 18:26:54

@Politikai Ateista: Kétlem. Obama többször, egyértelműen kijelentette, hogy nem lesznek szárazföldi csapatok Líbiában. Egy ilyen ígéretet visszavonni politikailag szinte lehetetlen, főként úgy, hogy az amerikai közvélemény ezt egyértelműen nem támogatja.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.22. 07:30:09

Öööö, Bahreinban van olaj. Meglehetősen sok olaj.

Egyébként Líbia, Bahrein és korábban Irak is arra volt példa, amikor egy diktatórikus vezetés a helyi etnikai és/vagy vallási kisebbségre építve nyomja el a többséget. Sajnos ez a modell, amennyiben a kisebbség létszámra van akkora, hogy a katonaság, rendőrség és közigazgatás sorai feltölthetők legyenek belőlük, meglehetősen működőképesnek bizonyulhat. Irakban is az amerikaiak kellettek a Saddam korszak végéhez, és Líbiában is csak ebben bízhatnak a felkelők.

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.22. 20:39:02

@zombizan: bahrein olajkészletei kimerültek, mostanában a turizmusból és a pénzügyi szektorból élnek, kb úgy, mint Dubai.
süti beállítások módosítása