HTML

Miscellaneous

A miscellaneous szó helyes leírására az angolul beszélő népesség talán 1%-a képes, ezért röviden csak misc-nek írják.

Portfolio Blogger

Friss topikok

  • Velemenyem szerint....: @dont be such a nazi: a lufival épp az energiaárak mentek le. Amúgy minden drágult az évtizedekek ... (2014.11.27. 15:39) Európa bajban van
  • jakabgipsz: Csak azok a betétesek bukjanak, akiknek a bankja csődbe ment volna. Így jogszerű, ha viszont azokt... (2013.03.20. 13:16) Ki a rosszfiú Cipruson?
  • Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt): @Belagezapista: mutass nekem valakit akinek nincs lehetosege meghallgatni barhol, ha akarja. es h... (2012.09.11. 09:29) Tessék jobb zenét csinálni
  • Quadrille Lobster: Hát, én már inkább azt az elméletet tartom valószínűnek, hogy hatalomátvétel volt felsőbb gengszet... (2012.08.12. 22:53) Hagyjuk békén a hippiket
  • Szűcs Róbert: A mai napon (2012. április 20.) megjelent a kivitelezésre vonatkozó tenderfelhívás. A házak blokkt... (2012.04.20. 09:14) Ócsai lakópark: minek?

portfolio.hu

A TASZ a Hatvannégy Vármegye mellett

2011.07.20. 20:11 misc

Respekt a TASZ-nak: a liberális jogvédő szervezet következetesen kiáll a gyülekezési szabadság mellett, akkor is, ha történetesen szélsőjobboldali trollok gyülekezési jogairól van szó.

A TASZ álláspontja szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által az Óbudai Hajógyári Szigetre még januárban bejelentett tüntetés jogszerű. Tekintettel arra, hogy a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőrfőkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését. Az önkormányzat által a Sziget-fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának.

A helyzet persze végtelenül abszurd. Ha az ilyenfajta trollkodás általánossá válik, a jövőben minden közterületen rendszeresen megrendezett esemény ellehetetlenül. Csábító megoldás lenne, hogy valamilyen kreatív jogi megoldással (pl adminisztrációs hiba "felfedezése" a tüntetés bejelentésével kapcsolatban, visszamenőleges hatályú rendeletmódosítás, stb.) küldjék el a hatóságok a Hatvannégy Vármegyét a francba, de szerintem az elmúlt évben annyi jogi kreativitásban volt részünk, hogy most már igazán itt az idő arra, hogy komolyan vegyük a törvényeket, akkor is, ha kellemetlenséggel jár. A tüntetést még januárban szabályosan bejelentették, a Sziget pedig csak áprilisban kötött bérleti szerződést az önkormányzattal - ezután nincs mit tenni, a tüntetőket nem lehet megakadályozni abban, hogy eljussanak a tüntetés helyszínére.

A továbbiakban persze szükség lesz egy olyan törvénymódosításra, amivel leállíthatóak a trollok, de ezzel is óvatosan kell bánni. Nem szabad lehetővé tenni, hogy az önkormányzat megakadályozza egy előre bejelentett tüntetés megtartását azzal, hogy gyorsan bérbe adja valakinek a tüntetés helyszínét - az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a gyülekezési szabadság bármilyen korlátozásával kapcsolatban jobb nagyon gyanakvónak lenni.

4 komment

Címkék: társadalom gyülekezési jog

A bejegyzés trackback címe:

https://misc.blog.hu/api/trackback/id/tr83084396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.22. 00:10:19

a tasz egy szélsőséges szervezet. szerintem elég ostoba is

csincsikurin 2011.07.22. 14:05:30

elég nagy baj, hogy a törvény betűjét és nem a szellemét nézzük. a TASZ a nyomdahibákat is betartatná? januárban bejelenti, hogy tüntetni fog augusztusban a benzinár ellen? ezt hívják úgy, hogy visszaélés a joggal. a TASZ meg mindig is szélsőségesen ostoba szervezet volt

czipeter 2011.07.23. 14:10:08

Kedves Misc!

Mitől "troll" valaki? Mit jelent a cikkben ez a többször használt szó? Jól érzem, hogy főleg (negatív) előjele és kevésbé iránya van ennek a minőségnek? Mivel szimpatizálok a HVIM tevékenységével, ezért kicsit sértett a jelző abban a formában, ahogy sajnos elsőként értelmeztem.

misc · http://misc.blog.hu 2011.07.24. 20:34:52

@czipeter: a "troll" kifejezést a blogszférában megszokott értelmében használtam, ezért nem is éreztem szükségesnek, hogy magyarázzam a jelentését. Talán úgy lehetne jól megfogalmazni, hogy troll az, aki másoknak pusztán kedvtelésből kellemetlenséget okoz, úgy, hogy saját magának semmilyen előnye nem származik az egészből a szórakozáson kívül.

Több tízezer ember fesztiválélményét megzavarni némi médiafigyelemért, nos, ez szerintem kimeríti a trollkodás fogalmát.
süti beállítások módosítása